Μονογονεϊκή οικογένεια: Συμβουλές για την ανατροφή του παιδιού

Η ανατροφή ενός παιδιού από μια οικογένεια που περιλαμβάνει μόνο ένα γονιό είναι λογικό να δημιουργεί σ’ αυτόν άγχος, ανησυχία και προβληματισμό.

Πρέπει να μάθει πώς να διαχειριστεί κάποιες από τις ιδιαίτερες προκλήσεις που περιλαμβάνει η μοναδική αυτή εμπειρία και να μπορέσει να μεγαλώσει ένα υγιές ευτυχισμένο παιδί.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προκλήσεις;

Η ανατροφή των παιδιών είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Χωρίς σύντροφο, το διακύβευμα είναι ακόμα πιο υψηλό. Ως μοναδικός γονιός της οικογένειας έχετε την αποκλειστική φροντίδα των παιδιών σας κάθε ημέρα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση, άγχος και κούραση. Αν είστε πολύ κουρασμένοι ή αποσπάται η προσοχή σας, δεν μπορείτε να υποστηρίξετε συναισθηματικά το παιδί σας, οπότε ενδέχεται να προκύψουν κάποια προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον, οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν γενικά χαμηλότερα εισοδήματα και μικρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Η προσπάθεια τήρησης ισορροπιών ανάμεσα στην εργασία και την φροντίδα των παιδιών, είναι οικονομικά δύσκολη και κάποιες φορές οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι απουσιάζει ένας άνδρας ή μια γυναίκα ως γονικό πρότυπο για το παιδί.

Πώς μπορεί ένας γονιός να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις;

Δείξτε την αγάπη σας. Θυμηθείτε να επαινείτε το παιδί σας. Δώστε του την άνευ όρων αγάπη και υποστήριξή σας.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα. Προσπαθήστε να έχετε τακτικά προγραμματισμένα γεύματα και ώρες για ύπνο γιατί η τήρηση αυτού του προγράμματος βοηθά το παιδί να ξέρει τι περιμένει.

Δώστε προτεραιότητα στο παιδί σας. Ορίστε κάποιες ώρες της ημέρας που θα τις αφιερώνετε αποκλειστικά στο παιδί σας, να παίζετε, να διαβάζετε μαζί του ή απλά να κάθεστε δίπλα του.

Δώστε σημασία στην ποιότητα της φροντίδας των παιδιών.  Παρόλο που ένας μεγαλύτερος αδελφός ή αδελφή μπορούν πολλές φορές να φροντίζουν το μικρότερο αδελφάκι τους, μην βασίζεστε στο μεγαλύτερο παιδί σας, ούτε σε μια μπέιμπι σίτερ. Να είστε προσεκτικοί όταν ζητάτε από ένα νέο φίλο ή συνεργάτη να παρακολουθεί το παιδί σας. Εάν χρειάζεται τακτική φροντίδα το παιδί σας, αναζητήστε την σε κάποιο εξειδικευμένο άτομο που μπορεί να τού παρέχει φροντίδα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ορίστε εύλογα όρια. Εξηγήστε στο παιδί τους κανόνες του σπιτιού και τις προσδοκίες που εσείς έχετε απ’ αυτό, όπως για παράδειγμα να μιλάει με σεβασμό και να είναι προσεκτικό. Συνεργαστείτε με όποιο άλλο άτομο έχει μοιραστεί μαζί σας την φροντίδα του παιδιού, για να σιγουρευτείτε πως οι κανόνες της πειθαρχίας θα τηρούνται απαρέγκλιτα ακόμα κι αν δεν είστε εσείς παρόντες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αξιολογήσετε εκ νέου κάποια όρια όπως ο χρόνος που το παιδί σας θα περάσει μπροστά στον υπολογιστή, ή οι ώρες που θα κυκλοφορεί το βράδυ έξω από το σπίτι, αν δεν δείχνει την ικανότητα να αποδεχθεί μεγαλύτερη ευθύνη.

Μην αισθάνεστε ένοχοι. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ούτε να κακομαθαίνετε το παιδί σας, επειδή δεν έχει άλλο γονιό.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Συμπεριλάβετε σωματικές δραστηριότητες στην καθημερινή ρουτίνα σας, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά. Κανονίστε να βρείτε χρόνο για να κάνετε κάποιες δραστηριότητες μόνοι σας ή με φίλους σας. Πρέπει να κατανοήσετε ότι αν εσείς νοιώθετε καλά, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να φροντίσετε το παιδί σας.

Ακουμπήστε πάνω σε άλλους. Επειδή είστε ο μόνος γονέας  στην οικογένεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Ζητήστε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, φίλους, ή γείτονες βοήθεια.

Σκεφτείτε θετικά. Η διάθεση και η στάση σας μπορούν να επηρεάσουν το παιδί σας.  Είναι καλό αν έχετε μια δύσκολη στιγμή, να είστε ειλικρινής με το παιδί σας και να του το εξομολογηθείτε, αλλά διαβεβαιώστε το ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ σας, όταν ασχολείστε με τις καθημερινές προκλήσεις.

Πώς πρέπει ένας γονιός να μιλήσει στο παιδί του για το χωρισμό και το διαζύγιο;

Πολλές μονογονεϊκές οικογένειες είναι αποτέλεσμα διαζυγίου ή χωρισμού. Αν αυτή είναι η περίπτωση στην οικογένειά σας, να μιλήσετε στο παιδί σας για τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε. Ζητήστε από το παιδί σας να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του, προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια, αποφεύγοντας περιττές λεπτομέρειες ή βγάζοντας αρνητισμό για τον άλλο του γονέα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το ίδιο δεν ευθύνεται για το διαζύγιο ή το χωρισμό και ότι εσείς θα το αγαπάτε πάντα. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε τακτικά με τον άλλο γονιό του παιδιού, ούτως ώστε να μιλάτε για την φροντίδα και την ευημερία του.

Πώς να διαχειριστείτε ένα ερωτικό σας ραντεβού

Αν πρόκειται να βγείτε ραντεβού σκεφτείτε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο παιδί σας ο νέος ρομαντικός σας παρτενέρ. Ψάξτε για έναν σύντροφο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει, τόσο εσάς, όσο και το παιδί σας, με σεβασμό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιμένετε έως ότου έχετε δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με κάποιον πριν να τον φέρετε σε επαφή με το παιδί σας. Οταν είστε έτοιμοι να κάνετε τις συστάσεις, εξηγήστε στο παιδί σας ορισμένες από τις θετικές ιδιότητες του νέου σας συντρόφου. Μην περιμένετε ο νέος σας σύντροφος να έρθει αμέσως κοντά στο παιδί σας. Δώστε τους χρόνο να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να αναπτύξουν μια σχέση.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απουσία ενός γονεϊκού προτύπου για το παιδί σας

Εάν ο άλλος γονιός του παιδιού σας δεν συμμετέχει στην ζωή του, μπορεί να ανησυχείτε για την έλλειψη ενός γονικού  μοντέλου γι’ αυτό.

Για να του στείλετε θετικά μηνύματα για το αντίθετο φύλο:

Ψάξτε για ευκαιρίες να του παρουσιάσετε θετικά πράγματα για το αντίθετο φύλο. Να επισημάνετε τα επιτεύγματα ή τα θετικά χαρακτηριστικά των μελών του αντίθετου φύλου μέσα στην οικογένειά σας, στον κοινωνικό σας περίγυρο, ακόμα και από γνωστά άτομα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αποφύγετε να κάνετε αρνητικές δηλώσεις για το αντίθετο φύλο.

Διαψεύστε τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με το αντίθετο φύλο:  Μοιραστείτε ένα παράδειγμα ενός μέλους του αντίθετου φύλου, που δεν ταιριάζει με το στερεότυπο.

Συμπεριλάβετε στη ζωή σας μέλη του αντίθετου φύλου, που δεν είναι ερωτικοί σύντροφοι. Αναζητήστε θετικές σχέσεις με μέλη του αντίθετου φύλου, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για το παιδί σας. Δείξτε στο παιδί σας ότι είναι δυνατόν να έχουμε μακροπρόθεσμα, θετικές σχέσεις με τα μέλη του αντίθετου φύλου. Το να είναι κανείς ο μόνος γονιός σε μια οικογένεια, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη, αλλά παράλληλα φέρνει και μεγάλη ανταμοιβή. Δείχνοντας την αγάπη και το σεβασμό σας, μιλώντας με ειλικρίνεια και θετική διάθεση μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας και να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει σωστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει