Μόσιαλος: Γιατί χρειαζόμαστε ανάμιξη εμβολίων

Θα μπορούσε η ανάμιξη εμβολίων να εγείρει ευρύτερη ανοσολογική απόκριση που θα μας βοηθούσε να καταπολεμήσουμε τις υπάρχουσες αλλά και τυχόν αναδυόμενες παραλλαγές του κοροναϊού;

Αυτό ισχυρίζεται ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, ότι η «ανάμιξη εμβολίων αναμένεται να εγείρει ευρύτερη ανοσολογική απόκριση και θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις αναδυόμενες και τις υπάρχουσες παραλλαγές».

Παρουσιάζοντας τις επιλογές που εξετάζονται για την πιθανότητα που θα χρειαστεί τρίτη δόση, γράφει τα εξής:

Δύο δόσεις AstraZeneca και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna

Ανάμιξη AstraZeneca με Pfizer ή Moderna: δηλαδή, πρώτη δόση ΑΖ, 2η δόση Pfizer ή Moderna, 3η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια Pfizer ή Moderna ή με το νέο εμβόλιο της Moderna που στοχεύει στις νέες παραλλαγές του κοροναϊού.

Τρεις δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer

Δύο δόσεις Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna

Μια δόση με το εμβόλιο της J&J και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna

Δύο δόσεις Pfizer, μια δόση Moderna και το αντίστροφο.

Δύο δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το νέο εμβόλιο της Moderna

Δύο δόσεις Pfizer ή Moderna και μια δόση με το εμβόλιο της Novavax. (Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Novavax δεν ανήκει στην κατηγορία mRNA ή ιικού φορέα· αυτό το είδος εμβολίου περιέχει τμήματα πρωτεΐνης που υπάρχει μόνο στον κοροναϊό).

«Οι επιστημονικές έρευνες καταγράφουν ενθαρρυντικά στοιχεία τόσο για τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη, αλλά και της μελλοντικής προστασίας από τα εμβόλια. Όπως ακούμε όμως συχνά, και λαμβάνοντας υπόψιν το πρόβλημα των μελλοντικών αναδυόμενων μεταλλάξεων και του ζητήματος της παραγωγής των εμβολίων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στο μέλλον ίσως κάνουμε αναμνηστικές δόσεις. Και η αναμνηστική δόση που ίσως λάβουμε, ίσως να είναι με διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που μας χορηγήθηκε αρχικά, ή με τρίτη δόση του εμβολίου που έχουμε κάνει», επισημαίνει ακόμη ο καθηγητής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει