Μουκορμύκωση: O «μαύρος μύκητας» που επιτίθεται σε ασθενείς με κοροναϊό

Μια σπάνια μόλυνση που έχει εμφανιστεί σε ασθενείς με κοροναϊό στην Ινδία στο δεύτερο κύμα που χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη χώρα, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία για τη μεγάλη θνησιμότητα από τον ιό στη μεγάλη χώρα της Ασίας.

Η σπάνια αυτή ασθένεια που αποκαλείται «μαύρος μύκητας» ή επί το επιστημονικότερο «μουκορμύκωση» προκαλείται από την έκθεση σε μύκητες της τάξης των Mucorales, που τους συναντάμε στο χώμα, τα φυτά και τα μουχλιασμένα φρούτα και λαχανικά.

Η μουκορμύκωση προσβάλλει κατά κύριο λόγο ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και συνοδεύεται από αρκετά υψηλή θνησιμότητα, ειδικά σε ασθενείς με καρκίνο ή HIV/AIDS.

Η μουκορμύκωση αγγίζει ακόμα και 50% θνησιμότητα και οι ειδικοί της Ινδίας θεωρούν πως προκαλείται από τη χρήση των στεροειδών, που περιλαμβάνονται στις θεραπείες όσων έχουν νοσήσει σοβαρά από κοροναϊό.

Τα στεροειδή μειώνουν τα επίπεδα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτός πιστεύεται πως είναι ο λόγος που προσβάλλονται από μουκορμύκωση οι ασθενείς με Covid-19.

Στην Ινδία καταγράφονται ανησυχητικά πολλά κρούσματα και τα περισσότερα εμφανίζουν μουκορμύκωση από 12-15 μέρες μετά την ανάρρωση από τον κοροναϊό.

Οι Ινδοί γιατροί εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι από τη σφοδρότητα και τη συχνότητα αυτής της σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, που ξεκινά με αίμα ή βλέννα στη μύτη, πρήξιμο και πόνο στο μάτι και καταλήγει σε απώλεια όρασης ή ακόμα και θάνατο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει