Μούρα και κρασί καίνε το λίπος στον οργανισμό

Μια νέα έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι τα μούρα και το κόκκινο κρασί βοηθούν στην καύση λίπους στον οργανισμό μας. Ο λόγος είναι η ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχεται σ’ αυτά και η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ουσία σε ποντίκια σε ποσότητες ανάλογες με αυτές που θα μπορούσε να καταναλώσει ένας άνθρωπος, ενώ τους χορηγούσαν τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια στα οποία έδιναν συγχρόνως και ρεσβερατρόλη πήραν 40% λιγότερο βάρος από αυτά στα οποία δεν έδωσαν ρεσβερατρόλη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity και έδειξαν ότι τα ποντίκια είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν το λευκό λίπος με το ενεργό μπεζ λίπος, το οποίο βοηθά στο κάψιμο των θερμίδων.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τόσο η ρεσβερατρόλη, όσο και άλλες πολυφαινόλες που περιέχονται σε κόκκινα φρούτα, όπως μούρα, φράουλες, σμέουρα, σταφύλια και μήλα, επιδρούν θετικά στον οργανισμό μας και ενισχύουν το γονίδιο που αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών και καταπολεμούν την παχυσαρκία.

Η ρεσβερατρόλη, εκτός των άλλων, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και είναι 10 έως 20 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε στην προστασία κατά της οξείδωσης της LDL («κακή» χοληστερόλη), μια διαδικασία που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου.

Θεωρείται, επίσης, ότι αποθαρρύνει την ανάπτυξη όγκων, αναστέλλοντας τη δράση του COX-2, ενός ενζύμου που οι ερευνητές πιστεύουν ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμη, τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία του καρκίνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει