Μπλε ρωσική γάτα: Βελούδινη και στοργική

Η ρωσική μπλε γάτα, είναι μια σπάνια, μεσαίου μεγέθους γάτα με μπλε-ασημί χρώμα. Αντίθετα με τις περισσότερες φυλές, υπάρχει από τη φύση, χωρίς να προέρχεται από κάποια διασταύρωση.

Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην περιοχή Αρχάγγελος της Ρωσίας, γι’ αυτό και πολλές φορές ονομάζεται «γάτα του Αρχάγγελου». Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αγγλία και τη Βόρεια Ευρώπη, από Ελισαβετιανούς ναυτικούς τη δεκαετία του 1860 και στη Βόρεια Αμερική το 1890.

Η ρωσική μπλε διαθέτει ασημί-μπλε γούνα, γκρίζα μύτη και μωβ ή ροζ πατούσες. Η σωματική της διάπλαση είναι αρκετά μυώδης, αλλά παράλληλα κομψή με μακρύ λαιμό. Τα αυτά της είναι μεγάλα και μυτερά. Τα μάτια της μπορεί να είναι από σμαραγδένια έως χρυσαφί και αρκετά στρογγυλεμένα. Το πιο σημαντικό της χαρακτηριστικό είναι το διπλό της τρίχωμα. Η κορυφή του είναι σύντομη και πυκνή και από κάτω υπάρχει μία ακόμα στρώση που είναι πιο μαλακή. Απαιτεί βούρτσισμα, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να βοηθήσει με την απώλεια της τρίχας της, παρόλο που αυτή η φυλή δεν έχει την τάση να ρίχνει πολύ το τρίχωμά της. Θεωρείται γενικά υγιής γάτα χωρίς γενετικά προβλήματα. Εχει, όμως, την τάση να παίρνει εύκολα βάρος.

Είναι γάτα εξαιρετικά ευφυής και ιδανική για συντροφιά σε άτομα που έχουν παιδιά. Οι ρωσικές μπλε ενοχλούνται όταν διαταράσσεται το καθημερινό τους πρόγραμμα και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο καθαρό περιβάλλον γι’ αυτό πρέπει πάντα να φροντίζετε να είναι καθαρή ή άμμος υγιεινής.

Είναι ιδανικές για ιδιοκτήτες που ζουν μόνοι τους ή που δουλεύουν πολύ, γιατί δεν έχουν πρόβλημα να μείνουν μόνες τους στην διάρκεια της ημέρας, αρκεί να έχετε φροντίσει να έχουν επαρκή ποσότητα νερού και φαγητού κατά την απουσία σας.

rb

Οι ρωσικές μπλε γάτες είναι εξαιρετικά στοργικές με ήπιο χαρακτήρα και αναπτύσσουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που συμβιώνουν. Είναι γάτες για εσωτερικό χώρο, που έχουν την τάση να είναι ήσυχες, καθαρές και φιλικές με τους ανθρώπους, όταν τούς γνωρίσουν καλά. Οι ρωσικές μπλε τα πάνε πολύ καλά με τα άλλα ζώα του σπιτιού και συμπεριφέρονται πολύ καλά στα παιδιά.

Θεωρούνται ιδιαίτερα έξυπνες και παιχνιδιάρικες γάτες. Πολλές απ’ αυτές μαθαίνουν να ανοίγουν τα ντουλάπια και κάποιες ψάχνουν να βρουν παιχνίδια. Λέγεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα ανθρώπινα συναισθήματα και μπορούν να λειτουργήσουν παρηγορητικά ή χαρούμενα ανάλογα με την κατάσταση. Οι περισσότερες ρωσικές μπλε εξακολουθούν να παίζουν όπως όταν ήταν γατάκια.

Η ρωσική μπλε είναι εξαιρετικά δημοφιλής ράτσα επειδή είναι και σπάνια και πανέμορφη. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι σε γενικές γραμμές ντροπαλή με τους ξένους, θα πρέπει να την μάθετε να κοινωνικοποιείται από όταν είναι ακόμα πολύ μικρή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει