Μπορεί ο σκύλος να αναγνωρίσει γνωστά πρόσωπα;

Τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των γνωστών τους ατόμων, αλλά και φίλων τους σκύλων, αν τα δουν σε εικόνα, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Η αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου είναι μια εξειδικευμένη ικανότητα που παλαιότερα εθεωρείτο πως την έχουν μόνο οι άνθρωποι και ενδεχομένως μερικά ακόμα πρωτεύοντα.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα πρόσωπα και τα μάτια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Ωστόσο, η νέα μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί την κίνηση ανίχνευσης του ματιού, για να διερευνήσει τη δυνατότητα των σκύλων να αναγνωρίσουν πρόσωπα.

Οι κινήσεις των ματιών των σκύλων εξετάστηκαν στην μελέτη τη στιγμή που τους έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων και σκύλων στην οθόνη ενός υπολογιστή. Οι φωτογραφίες περιελάμβαναν εικόνες των ιδιοκτητών τους ή εικόνες κάποιου άλλου σκυλιού της οικογένειας, καθώς και εικόνες άγνωστων ανθρώπων και σκύλων.

Τα σκυλιά παρακολούθησαν πιο διεξοδικά τα πρόσωπα των γνωστών τους, απ’ ό,τι τα πρόσωπα των αγνώστων, γεγονός που δείχνει πως είναι σε θέση να διακρίνουν πρόσωπα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition.

Τα σκυλιά δεν είχαν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν πρόσωπα, επομένως τα ευρήματα δείχνουν ότι διαθέτουν μια φυσική ικανότητα να ξεχωρίσουν τις διαφορές ανάμεσα στα πρόσωπα και μπορεί να έχουν δυνατότητες αναγνώρισης των προσώπων, παρόμοιες με αυτές που έχουν οι άνθρωποι, όπως είπαν οι ερευνητές.

Τα σκυλιά της μελέτης παρατήρησαν επίσης τις φωτογραφίες από τα άλλα σκυλιά περισσότερο απ’ όσο παρατήρησαν τις φωτογραφίες των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν τα γνώριζαν ή όχι. Το γεγονός αυτό απηχεί μια προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα ερευνητών που διαπίστωσε ότι τα σκυλιά προτιμούν να κοιτάζουν τα πρόσωπα άλλων σκυλιών, περισσότερο από τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει