Μπορώ να αυξήσω το μεταβολισμό μου για να χάσω βάρος;

Η προσπάθεια να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας πιθανώς δεν θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα το έκανε η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας.

Για παράδειγμα, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ελαφρά το μεταβολισμό, αλλά δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Το πόσο ζυγίζετε εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον αριθμό των  θερμίδων που καταναλώνετε και την σωματική σας δραστηριότητα.

Σπάνια, η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους προκαλείται από ένα ιατρικό πρόβλημα που επιβραδύνει το μεταβολισμό, όπως το σύνδρομο του Cushing ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Για να χάσετε βάρος πρέπει να επικεντρωθείτε σε παράγοντες που έχετε υπό έλεγχο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας και, ενδεχομένως, να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας.

Θερμίδες. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων στη διατροφή σας. Και να έχετε κατά νου ότι όσο προχωρά η ηλικία σας, μπορεί να χρειαστείτε ακόμα λιγότερες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή το ποσό των μυών τείνει να μειώνεται, καθώς μεγαλώνουμε, οδηγώντας σε συνολική αύξηση του λίπους. Ο λιπώδης ιστός καίει λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι οι μύες.

Δραστηριότητα. Προσπαθήστε να έχετε περισσότερη σωματική δραστηριότητα και άσκηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ώστε να αποτρέψετε την επανάκτηση του βάρους που χάνετε. Η αερόβια δραστηριότητα σάς βοηθά να κάψετε θερμίδες και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να χτίσετε μυϊκή μάζα.

Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας ή νομίζετε πως ο μεταβολισμός σας είναι πολύ αργός, μιλήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για ιατρικές αιτίες και να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθηθείτε στην απώλεια του βάρους σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει