Μπορούν τα μάτια να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό;

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cornell που δημοσιεύτηκε στο Public Library of Science του περιοδικού PLoS ONE, διαπιστώνει πως τα μάτια μας μπορούν να δείξουν τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό.

Με τη μελέτη της διαστολής της κόρης του ματιού, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δείξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των φοιτητών και τις κοινωνικές δομές πίσω από αυτόν.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 300 φοιτητές που παρακολούθησαν σεξουαλικό υλικό που αφορούσε τον αυνανισμό ανδρών και γυναικών. Οταν διεγείρονταν οι φοιτητές οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονταν, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλωναν. Για τον προσδιορισμό της σεξουαλικής απόκρισης οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις κόρες των φοιτητών σε συνδυασμό με το τι κοιτούσαν στην οθόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες που προσδιορίζονταν ως ετεροφυλόφιλοι ήταν πιο πιθανό να διεγερθούν από τις εικόνες του γυναικείου αυνανισμού, ενώ οι άνδρες που προσδιορίζονταν ως ομοφυλόφιλοι ήταν πιο πιθανό να αφυπνίζονται από τις εικόνες ανδρικού αυνανισμού. Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να διεγερθούν από τις εικόνες των γυναικών που αυνανίζονταν.

Μέχρι εδώ όλα κυλούσαν φυσιολογικά και αναμενόμενα, μέχρις ότου οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες μπορούσαν να διεγερθούν και από τις εικόνες αυνανιζόμενων γυναικών.

Τι μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτή τη διαφορά;

Σε ένα μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την ρευστή φύση της σεξουαλικότητας των γυναικών. Οι σεξουαλικές επιθυμίες σπάνια είναι μαύρο-άσπρο. Υπάρχει πολύς χώρος για το γκρι, σε ό,τι έχει να κάνει με τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και την εξερεύνηση των επιθυμιών. Ετσι, οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ήταν πολύ πιθανό να αφεθούν στην ευχαρίστηση του να παρακολουθήσουν εκπροσώπους του φύλου τους να ερωτοτροπούν ή τις ίδιες να φαντασιώνονται ότι ερωτοτροπούν μαζί τους, κάτι που δεν ισχύει για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Οσον αφορά τους ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες θα μπορούσαν να αισθανθούν την πίεση να μην διαφέρουν πολύ από τις επιθυμίες του ίδιου του φύλου τους. Το να έχουν μια ετεροφυλοφιλική σύνδεση μπορεί να εκληφθεί κάποιες φορές ως «προδοσία» ή ως ένα μήνυμα πως το άτομο δεν είναι πραγματικά «gay», αν μπορεί ποτέ να πει κανείς ότι έχει κάποιος το δικαίωμα ή την ικανότητα να κάνει μια τέτοια κρίση. Εξάλλου, άτομα που είναι bisexual συχνά αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, τόσο από την ετεροφυλοφιλική όσο και από την ομοφυλοφιλική κοινότητα και μπορεί για τους ίδιους ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός να είναι τελικά πολύ μοναχική εμπειρία και οι ίδιοι πολύ μοναχικά άτομα, μόλις ανακαλύψουν για πρώτη φορά τη σεξουαλικότητά τους.

Η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε σε θέση να βιώσουμε σεξουαλική έλξη, τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες. Και μπορεί η επιθυμία για το ένα φύλο να είναι συχνά μεγαλύτερη, αυτό ωστόσο δεν διαγράφει το γεγονός ότι η σεξουαλικότητά μας είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι οι άλλοι πιστεύουν για εμάς, αλλά και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε για τον εαυτό μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει