«Μυρίζοντας» την σχιζοφρένεια με βιοψία ιστού από τη μύτη

Μια εξουθενωτική ψυχική ασθένεια όπως η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ερευνητές ανακάλυψαν νέα μέθοδο φυσικής διάγνωσης με μια απλή βιοψία ιστού που έχουν συλλέξει από τη μύτη.

Επειδή οι φυσιολογικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν την ασθένεια μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο από τον εγκέφαλο κατά την αυτοψία οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας είναι αναγκασμένοι να βασίζονται σε ένα σύνολο ψυχολογικών αξιολογήσεων για τη διάγνωση των ασθενών τους.

Τώρα, ο Δρ Νόαμ Σόμρον και ο Καθηγητής Ρουθ Νέιβον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sackler του Τελ Αβίβ, μαζί με διδακτορικό φοιτητή Εϊαλ Μορ από το εργαστήριο του Δρ Σόμρον και ο καθηγητής Ακίρα Σάβα του Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, έχουν ανακαλύψει μια μέθοδο για την φυσική διάγνωση – συλλέγοντας ιστό από τη μύτη μέσω μιας απλής βιοψίας. Παραδόξως, η συλλογή και καταγραφή της αλληλουχίας των νευρώνων από τη μύτη μπορεί να οδηγήσει σε «πιο σίγουρες διαγνωστικές δυνατότητες από ποτέ», λέει ο Δρ Σόμρον.

Το εύρημα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurobiology of Disease» θα μπορούσε όχι μόνο να οδηγήσει σε μια πιο ακριβή διάγνωση, αλλά παράλληλα να επιτρέψει την καίρια, έγκαιρη διάγνωση της νόσου, δίνοντας αφορμή για σημαντικά βελτιωμένη θεραπεία της.

Από τη μύτη στη διάγνωση

Μέχρι τώρα, βιοδείκτες για τη σχιζοφρένεια είχαν βρεθεί μόνο στα κύτταρα νευρώνων του εγκεφάλου, τα οποία δεν μπορούν να συλλεχθούν πριν από το θάνατο. «Σε αυτό το σημείο είναι προφανώς πολύ αργά για να κάνουμε στον ασθενή κάθε καλό», λέει ο Δρ Σόμρον.  Αντ’ αυτού, οι ψυχίατροι εξαρτώνται από ψυχολογικές αξιολογήσεις για τη διάγνωση, όπως συνεντεύξεις με τον ασθενή και τις εκθέσεις από την οικογένεια και τους φίλους.

Για μια λύση σε αυτό το διαγνωστικό δίλημμα, οι ερευνητές στράφηκαν προς το οσφρητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει νευρώνες που βρίσκονται στο επάνω μέρος του εσωτερικού της μύτης. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins συνέλεξαν δείγματα οσφρητικών νευρώνων από ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και τα έστειλαν στη συνέχεια στο εργαστήριο του Δρ Σόμρον στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Ο Δρ Σόμρον και οι συνάδελφοί του ερευνητές εφάρμοσαν μια υψηλής απόδοσης τεχνολογία για αυτά τα δείγματα, μελετώντας το microRNA των οσφρητικών νευρώνων. Μέσα σε αυτά τα μόρια, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του γενετικού μας κώδικα, ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ένα microRNA που είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε όσους πάσχουν από σχιζοφρένεια, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

«Στην πράξη, το υλικό για τη βιοψία μπορεί να συλλεχθεί μέσα από μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία, χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό», λέει ο Δρ Σόμρον. Και με τα αποτελέσματα του microRNA έτοιμα σε λίγες ώρες, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σχετικά απλό και ακριβές τεστ για τη διάγνωση μιας πολύ περίπλοκης ασθένειας.

Εγκαιρη ανίχνευση, έγκαιρη παρέμβαση

Αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα για να διερευνηθούν, ο Δρ Σόμρον έχει υψηλές προσδοκίες από αυτή τη διαγνωστική μέθοδο. Είναι σημαντικό να καθοριστεί αν αυτή η αλλαγή στην έκφραση του microRNA αρχίζει πριν τα σχιζοφρενικά συμπτώματα αρχίζουν να εκδηλώνονται, ή μόνο αφότου η ασθένεια αναπτύσσεται πλήρως. Εάν αυτή η αλλαγή έρχεται στην αρχή, αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι το ανεκτίμητο για την έγκαιρη διάγνωση. Αυτό θα σήμαινε την έγκαιρη παρέμβαση, την καλύτερη θεραπεία, και ενδεχομένως ακόμη και την αναβολή των συμπτωμάτων.

Εάν, για παράδειγμα, ένα άτομο έχει οικογενειακό ιστορικό της σχιζοφρένειας, η δοκιμή αυτή θα μπορούσε να αποκαλύψει αν υποφέρει από την ασθένεια. Και αν αυτή η προειδοποίηση δεν σημαίνει ότι μια θεραπεία είναι στον ορίζοντα, θα βοηθήσει τουλάχιστον και ο ασθενής και ο γιατρός να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει