«Ναι» από FDA για εμβόλιο Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

O αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) χορήγησε άδεια χρήσης εκτάκτου ανάγκης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, όπως αναμενόταν.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή του FDA καθιστά το εμβόλιο αυτό το πρώτο κατά της Covid-19 που εγκρίνεται για χρήση σε μικρά παιδιά στις ΗΠΑ.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως η έγκριση καθιστά το εμβόλιο Pfizer/ BioNTech διαθέσιμο για 28 εκατομμύρια παιδιά, πολλά από τα οποία επιστρέφουν στο σχολείο -σε δια ζώσης διδασκαλία- μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση του Οργανισμού έρχεται τρεις μέρες μετά αφότου αρμόδια επιτροπή ειδικών συμβούλων του FDA ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 για αυτή την ηλιακή ομάδα.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Pfizer ήταν το πρώτο που έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Έλαβε άδεια για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών τον Μάιο και πλήρη έγκριση από τις αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο.

Επισημαίνεται πως ο FDA ενέκρινε μια δόση 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε μικρά παιδιά, χαμηλότερη από τα 30 μικρογραμμάρια στο αρχικό εμβόλιο για τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Εν αναμονή των συστάσεων των CDC

Σημειώνεται, εξάλλου, πως μια επιτροπή συμβούλων των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης του εμβολίου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Η διευθύντρια των CDC θα έχει τον τελευταίο λόγο, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90% στα παιδιά

Προηγήθηκαν ανακοινώσεις από τις Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιο τους έδειξε 90,7% αποτελεσματικότητα προστασίας κατά του κορονοϊού σε κλινική δοκιμή με παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Οι εταιρείες αναμένουν μέχρι το τέλος του έτους δεδομένα και από μια κλινική δοκιμή σε παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει