Νέα δεδομένα για τις ημικρανίες μέσω του twitter

Αν και το να δει κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα στάτους που εκπέμπει δυστυχία δεν θα είναι και το… καλύτερό του, εντούτοις οι ερευνητές μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτό μαζεύοντας στοιχεία.

Ηδη, η πρώτη μελέτη του είδους, επέτρεψε στους επιστήμονες να μαζέψουν νέα δεδομένα για τις ημικρανίες, χάρη στα κείμενα που μοιράζονται μεταξύ τους οι χρήστες του twitter.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Alexandre DaSilva, επίκουρο καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Research.

«Καθώς η τεχνολογία και η γλώσσα εξελίσσονται, το ίδιο κάνει και ο τρόπος που μοιραζόμαστε τον πόνο μας», λέει ο DaSilva.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος και η ομάδα του ήθελαν να αξιολογήσουν «την άμεση έκφραση της πραγματικής αυτο-αναφορικής κρίσης ημικρανίας στα social media», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι πονοκέφαλοι είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του νευρικού συστήματος. Περίπου 47% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είχαν πονοκεφάλους τουλάχιστον μία φορά κατά το τελευταίο έτος.

Και οι συγγραφείς της μελέτης λένε πως περίπου το 12% του δυτικού κόσμου, έχει αντιμετωπίσει την εμπειρία μιας κρίσης ημικρανίας, με το 75% να υποφέρει εξαιτίας της από μειωμένη λειτουργικότητα και το 30% να έχει χρειαστεί ξεκούραση στο κρεβάτι.

Προκαλούμενη από έναν μηχανισμό βαθιά στον εγκέφαλο που καταλήγει στην απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών γύρω από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού, η ημικρανία μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και εξουθενωτική, ακόμα και κατά διαστήματα, βλάπτοντας την συνολική διάθεση και ποιότητα ζωής.

Ολοένα και περισσότερο, τα social media γίνονται ένας αγωγός μέσω του οποίου εκφράζεται ο πόνος και η ευτυχία.

Πριν λίγο καιρό, άλλωστε, μια άλλη έρευνα διαπίστωσε πως η ευτυχία που εκφράζεται μέσω των social media είναι μεταδοτική και η έκφρασή της σε στάτους χρήστη στο facebook μεταδίδει την ευτυχία του και σε άλλους ανθρώπους.

Μια άλλη μελέτη, πάλι, έδειξε πως η χρήση του twitter ως συστήματος υποστήριξης για να χάσει κάποιος βάρος είναι ευεργετική.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς επιτρέπουν να παρακολουθούμε το πώς η κοινωνία μας εξελίσσεται συνεχώς με τον τρόπο που οι άνθρωποι εκφράζουν και μοιράζονται τον πόνο τους. Αυτό το είδος πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη σύνδεση με τους ασθενείς, ώστε να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον πόνο τους και να παρέχει την πιο αποτελεσματική θεραπεία και ανακούφιση», λέει ο DaSilva.

Για να αναλύσουν το πώς, πού και πότε οι πάσχοντες από ημικρανία χρησιμοποιούν τα social media για να απεικονίσουν τον πόνο τους, ο DaSilva και οι συνεργάτες του, μαζί με 50 σπουδαστές, κατηγοριοποίησαν 21.741 tweets.

Αφού απέρριψαν τα διαφημιστικά και όσα δεν σχετίζονταν με το θέμα τους, ανέλυσαν την έννοια του κάθε tweet που αναφερόταν στην ημικρανία.

Μόλις κατηγοριοποιήθηκαν τα tweets, η ομάδα ανέλυσε τις πιο κοινές περιγραφές των ημικρανιών, που περιελάμβαναν βωμολοχίες, αναφορά τόπου και χρόνου, επίδραση στη διάθεση του πάσχοντα και παραγωγικότητα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μόνο το 65% των tweets που σχετίζονται με την ημικρανία προέρχονταν πραγματικά από άτομα που πάσχουν από ημικρανία. Το υπόλοιπο 35% αποτελούνταν από διαφημίσεις, συζητήσεις και retweets που έδειχναν πως δεν ήταν όλα σχετικά με τον πάσχοντα.

Συνολικά, τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι:

* Το 74% των tweet για την ημικρανία έγιναν από γυναίκες

* Η υψηλότερη συχνότητα ημικρανίας παγκοσμίως, συμβαίνει κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί

* Το 58% των tweets για την ημικρανία προερχόταν από τις ΗΠΑ και ακολουθούσε η Ευρώπη με 20%

* Το 44% των tweets αποκάλυψε ότι οι ημικρανίες επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση

Δεδομένου ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να βιώσουν ημικρανία ή πονοκέφαλο σε ποσοστό 21,8% έναντι 10%, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των tweets ήταν από γυναίκες.

Οι ερευνητές λένε ότι οι πιο κοινές λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις ημικρανίες ήταν «χειρότερη» (15%) και «μαζική» (8%).

Οι ημικρανίες, όμως, κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από το να προκαλέσουν έναν τεράστιο πόνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιβάρυνση από τις ημικρανίες μπορεί να αντιπροσωπεύει το 1,3% των ετών που χάνονται λόγω αναπηρίας.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη κατάσταση έχει συνδεθεί με την κοινωνική και προσωπική επιβάρυνση του πόνου, της αναπηρίας, της κατεστραμμένης ποιότητας ζωής και της οικονομικής δαπάνης.

«Ο πονοκέφαλος έχει υποτιμηθεί, δεν αναγνωρίζεται όσο πρέπει ως αιτία ασθένειας και ως εκ τούτου δεν τυγχάνει και της θεραπείας που θα έπρεπε», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει