Νέα επέμβαση βοηθά ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Προκύπτει όταν μια «κακή» βαλβίδα στο κάτω άκρο του οισοφάγου ανοίγει πολύ εύκολα από την πίεση στο στομάχι.

Το άνοιγμα της βαλβίδας επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να γυρίσει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα, παλινδρόμηση, απώλεια ύπνου και σε μερικές περιπτώσεις διαιτητικούς περιορισμούς.

«Πολλοί ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παίρνουν φάρμακα και βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με την παλινδρόμηση», λέει ο Δρ Πατ Ρίαρντον, διευθυντής Χειρουργικής στο Κέντρο Παλινδρόμησης  Methodist Hospital στο Χιούστον, όπου πραγματοποιείται μια νέα, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που έλυσε σε ζήτημα μερικών μόνο ωρών ένα θέμα που προκαλούσε σε ασθενείς χρόνια σοβαρή δυσφορία.

Η νέα μέθοδος εγκρίθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την καταπολέμηση της ΓΟΠ. Πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει ένα μικρό εμφύτευμα που αποτελείται από συνδεδεμένα σφαιρίδια τιτανίου με μαγνητικούς πυρήνες, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπει στην «κακή» βαλβίδα να ανοίγει. Η μαγνητική έλξη μεταξύ των σφαιριδίων επιτρέπει στο φαγητό να περνάει, αλλά στη συνέχεια οι μαγνήτες επανέρχονται στη θέση τους αποτρέποντας τη βαλβίδα από το να στέκεται ανοιχτή.

Σε μια πρόσφατη πενταετή κλινική μελέτη, ασθενείς που υπέφεραν από ΓΟΠ για τουλάχιστον 10 χρόνια και είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αποδείχτηκε πως απαλλάχθηκαν σε ποσοστό 100% από την παλινδρόμηση και το 93% ανέφερε σημαντική μείωση στην ανάγκη να παίρνει θεραπευτική αγωγή με φάρμακα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για ασθενείς των οποίων η φαρμακευτική αγωγή έχει σταματήσει να αποδίδει και δεν είναι υποψήφιοι για μια μεγάλη εγχείριση», λέει ο Ρίαρντον, ο μόνος χειρουργός στη περιοχή του Χιούστον που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Η νέα μέθοδος είναι μια πολύ μικρότερη εγχείριση και μπορεί να είναι ιδανική για να απαλύνει τον πόνο των ασθενών που βρίσκονται μεταξύ των φαρμάκων και της μεγάλης χειρουργικής επέμβασης», λέει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει