Νέα μελέτη συνδέει την υψηλή πίεση σε άτομα ηλικίας από 30-40 ετών με την άνοια

Άνθρωποι με υψηλή πίεση στα 30 τους και στα 40 τους είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα αναφέρουν πως η πρόληψη ή η αλλαγή συνηθειών ώστε να μειωθεί η υπέρταση, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες παρουσίασης εγκεφαλικών παθήσεων.

Η μελέτη παρουσιάζει πως αυτό ισχύει ιδίως για την άνοια που συνήθως επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να σχεδιάζει, να κατανοεί, όπως και τη μνήμη του, τη διάθεσή του και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Προκαλείται από τη δυσανάλογη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους σε νεαρή ηλικία, παρόλο που η πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 65.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 250.000 εθελοντές. Επίσης, έδειξε στους ερευνητές πως όσοι μπαίνουν στη μέση ηλικία με υψηλή πίεση εμφανίζουν πιο συχνά συρρικνώσεις στον εγκέφαλο, σε σύγκριση μ’ εκείνους των οποίων η πίεση βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυτού του είδους οι μειώσεις έχουν σχετιστεί με την απώλεια νοητικών λειτουργιών.

Ο καθηγητής Μίνγουανγκ Χε του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, υπεύθυνος της έρευνας, ανέφερε πως η υψηλή πίεση στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά και ο έλεγχος του προβλήματος από νωρίς μπορεί να μειώσει το ρίσκο. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία και από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για την υγεία περίπου 500.000 εθελοντών.

Για να εξερευνήσουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο των εθελοντών συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες ανάμεσα σε δύο γκρουπ ενηλίκων. Το πρώτο αποτελούταν από 11.399 ανθρώπους με υψηλή πίεση, η οποία διαγνώστηκε σε άλλους πριν τα 35 τους, σε άλλους μεταξύ των 35 και των 44 και τέλος μεταξύ των 45 και 54.

Το δεύτερο γκρουπ των συμμετεχόντων αποτελούταν από ανθρώπους που δεν είχαν υψηλή πίεση. Ο όγκος του εγκεφάλου ήταν μικρότερος στους ανθρώπους με υπέρταση, ασχέτως της ηλικίας που διαγνώστηκαν μ’ αυτήν -αν κι όσοι το ήξεραν πριν από τα 35 τους είχαν μεγαλύτερες συρρικνώσεις.

Έπειτα, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από τη βάση που δημιούργησαν ώστε να μελετήσουν 124.000 ανθρώπους με υψηλή πίεση κι έναν παρόμοιο αριθμό ενηλίκων με κανονική πίεση. Σε μια περίοδο 12 ετών, 4.626 άνθρωποι παρουσίασαν άνοια. Οι πιθανότητες, κατέληξαν, ήταν 45% περισσότερες σ’ όσους είχαν υπέρταση μεταξύ των 45 και 54 και 69% περισσότερες στο γκρουπ των 35 με 44. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Hypertension που εκδίδει η American Heart Association.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει