Οι νεαρές γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει από μόνος του τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στις νεαρές γυναίκες, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η μελέτη που έγινε στην Αργεντινή, περιελάμβανε 1.300 γυναίκες ηλικίας από 19 έως 84 ετών με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2. Είχαν υποβληθεί σε υπέρηχους για τη μέτρηση της πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες (μεγάλες αρτηρίες στο λαιμό που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο).

Η συσσώρευση πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες ήταν πιο συχνή μεταξύ των σχεδόν 300 γυναικών με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς τη νόσο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, το ιστορικό καπνίσματος, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην αμερικανική συνάντηση της Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, συνιστάται η εξέταση των γυναικών με διαβήτη τύπου 2 σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα κι αν δεν έχουν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο», τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Nestor Garcia.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών και προκαλείται από τη σταδιακή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Ενας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών έχουν διαβήτη τύπου 2 που είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για καρδιακή νόσο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει