Νέο στέλεχος της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών

Οι ειδικοί ανησυχούν για την εξάπλωση του νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών που έχει ήδη σκοτώσει μία γυναίκα στην Κίνα και τόνισαν στο περιοδικό Lancet πως «δεν πρέπει να υποτιμηθεί η πιθανότητα να υπάρξει μια πανδημία».

Η 73χρονη Κινέζα από την Nanchang City κόλλησε τον ιό H10N8, μετά από την επίσκεψή της σε μια αγορά ζωντανών πουλερικών, παρόλο που δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα αν αυτή ήταν η πηγή της μόλυνσής της. Από τότε, ένα ακόμα άτομο έχει μολυνθεί, στην επαρχία Jiangxi.

Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της γρίπης Α δεν είχε εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν.

Τους τελευταίους μήνες η Κίνα έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα παρόμοιου ιού της γρίπης που ονομάζεται H7N9, που έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου στο ένα τέταρτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τον νέο ιό H10N8 υποστηρίζουν πως έχει εξελίξει ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να του επιτρέψουν να αναπαραχθεί αποτελεσματικά στον άνθρωπο.

Η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε τελικά να είναι σε θέση να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη γι’ αυτό.

gripi

Ο δρ Liu Mingbin από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στη Nanchang City, λέει: «Μια δεύτερη περίπτωση H10N8 εντοπίστηκε στην επαρχία Jiangxi  στις 26 Ιανουαρίου του 2014. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία γιατί αποκαλύπτει ότι ο ιός H10N8 συνεχίζει να κυκλοφορεί και μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινες λοιμώξεις στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο δρ John McCauley, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζει: «Η πιθανότητα επιδημιολογικής σημασίας αυτών των ζωονοσογόνων λοιμώξεων δεν είναι ξεκάθαρη. Οι υπο-τύποι Η10Ν8 των ιών της γρίπης των πτηνών, πιθανότατα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ούτε είναι σαφές αν υπήρξαν περιπλοκές. Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, μας θυμίζει πως πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τις ανθρώπινες λοιμώξεις από τους ιούς της γρίπης των ζώων, όπως στις περιπτώσεις του Η7Ν9 στην Κίνα. Προηγουμένως, δεν πιστεύαμε ότι οι λοιμώξεις του Η7Ν9 θα είναι τόσο θανατηφόρες κι όμως ήταν. Σ’ αυτήν επάνω τη λογική, επομένως, θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης και τις λοιμώξεις του Η10Ν8».

Και κατέληξε:

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πάντα όταν οι ιοί διαπερνούν το φράγμα των ειδών και από τα πτηνά ή τα ζώα μεταφέρονται στον άνθρωπο, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην μπορούμε να προστατευτούμε. Θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα με τους ιούς που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι έχουν την ικανότητα να αντιγράφουν εύκολα ή είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα. Αυτοί οι ιοί είναι μια αιτία ανησυχίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει