Νέοι τρόποι διάγνωσης καρκίνου σε πάγκρεας, κεφάλι και λαιμό

Επιστήμονες από το Αντικαρκινικό Κέντρο Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανακάλυψαν ένα νέο τεστ διάγνωσης τους καρκίνου του παγκρέατος.

Το τεστ αυτό βασίζεται στην ανίχνευση της πρωτεΐνης γλυπικάνης-1 στο αίμα και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τους όγκους, πριν αυτοί εξαπλωθούν και κάνουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της μελέτης στο περιοδικό «Nature», οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το νέο τεστ δεν εμφανίζει ούτε ψευδώς θετικά, ούτε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να τελειοποιηθεί και να είναι κλινικά εφαρμόσιμο το τεστ.

Τη δεύτερη ανακάλυψη την έκαναν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, και αφορά τη διάγνωση του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού).

Όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα από το αίμα και το σάλιο 47 ασθενών και κατάφεραν να διαγνώσουν τον καρκίνο στους 46.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από το αίμα και το σάλιο, μπορεί να γίνει πιο εύκολα η διάγνωση χάρη στο DNA από τους καρκινικούς όγκους που κυκλοφορούν στον οργανισμό των ασθενών.

Διαπίστωσαν ότι η εξέταση του σάλιου παρέχει μεγάλη αξιοπιστία και μάλιστα σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ το καρκινικό DNA στο αίμα είναι πιο αποτελεσματικό για την ανίχνευση των καρκίνων του λαιμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει