Νέος υπουργός Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1, πριν ακόμα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε πως «χθες αργά το βράδυ με πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος και μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη ενός πολύ κρίσιμου τομέα, του τομέα της Υγείας».

Ο νέος υπουργός τόνισε πως η πρώτη του κίνηση θα είναι να καλέσει τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας για να ενημερωθεί για όλα τα ζητήματα.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Ξανθός, γιατρός μικροβιολόγος και πρόεδρος του ΕΣΥ Ρεθύμνου αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Εξάλλου, τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών, δικηγόρος και εκλέχτηκε τρεις φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Από τον Ιούνιο του 2011, οπότε και καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο, μέχρι τον Απρίλιο του 2012 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής.

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, στην αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία. Η δημιουργία πλήθους καινοτόμων κοινωνικών υποδομών πρόνοιας συνδέθηκε με την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του στην εν λόγω θέση.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινόπουλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.α.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε ως αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας.

Σήμερα είναι μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου αριστερού προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου και βουλευτής Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει