Νυχτολούλουδο: Φέρνει την… ημέρα στο δέρμα σας

Το νυχτολούλουδο (Οenothera biennis η λατινική του ονομασία) που είναι επίσης γνωστό ως απογευματινό αστέρι, παράγει μικρά κίτρινα λουλούδια που ανθίζουν μόνο για μια νύχτα και στη συνέχεια μαραίνονται και πεθαίνουν.

Αν όμως τα άνθη του ζουν μόλις μια νύχτα, το έλαιο που παράγεται από το πολύτιμο αυτό φυτό μπορεί να φέρει την ημέρα στο δέρμα σας, χαρίζοντάς του ιδιαίτερη λάμψη και νεανικότητα.

Οι σπόροι του νυχτολούλουδου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαίου νυχτολούλουδου που αποτελεί μια εξαιρετική πηγή των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις πολλές παθήσεις του δέρματος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που περιλαμβάνουν τους μαστούς και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ενα από τα απαραίτητα συστατικά των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, το γ-λινολενικό οξύ (GLA), πιστεύεται ότι αποτελεί και το ενεργό συστατικό του ελαίου νυχτολούλουδου. Το γ-λινολενικό οξύ είναι γνωστό ότι απαλύνει τη φλεγμονή στο σώμα και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα που παίρνονται από το στόμα και περιέχουν έλαιο νυχτολούλουδου, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και συνδέονται με αυτοάνοσες αντιδράσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, του φολιδωτού δέρματος (ischthysosis vulgaris) και της ατοπικής δερματίτιδας. Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει εγκριθεί για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων σε πολλές χώρες.

Το γ-λινολενικό οξύ που περιέχεται στο έλαιο νυχτολούλουδου βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του ελύτρου μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα και τα προστατεύει από τις βλάβες. Ως εκ τούτου, το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να είναι χρήσιμο για τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου. Με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών, πιστεύεται ότι η λήψη συμπληρωμάτων από το στόμα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και να τα διατηρήσουν σε ύφεση σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και η διαβητική νευροπάθεια.

Η τυπική δοσολογία για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών κυμαίνεται από τα 500 έως τα 2.400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη ελαίου νυχτολούλουδου ή οποιουδήποτε άλλου φυτικού συμπληρώματος σε φαρμακευτικές δόσεις.

Το γ-λινολενικό οξύ στο έλαιο του νυχτολούλουδου, αναστέλλει την παραγωγή χημικών ουσιών στο αίμα που ονομάζονται προσταγλανδίνες, μερικές από τις οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή. Τα υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών έχουν συνδεθεί με καταστάσεις όπως η προεκλαμψία, η μαστίτιδα και ο σχηματισμός κύστεων στο στήθος.

Το έλαιο νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται για τον πόνο στο στήθος και τις κύστεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του πόνου στο στήθος που συνήθως συνοδεύει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Η συνιστώμενη δοσολογία για την θεραπεία των παθήσεων του μαστού είναι 1.500 χιλιοστόγραμμα σε κάψουλες δύο φορές την ημέρα.

Το έλαιο του νυχτολούλουδου μελετάται επίσης για χρήση ως θεραπεία για άλλα άβολα ορμονικά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και την εμμηνόπαυση, όπως οι υπερβολικές κράμπες και οι εξάψεις.

Η αντιφλεγμονώδης και ανοσο-υποστηρικτική δράση του ελαίου νυχτολούλουδου είναι μια πιθανή θεραπεία και για άλλες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από πόνο και φλεγμονή όπως το σύνδρομο Raynaud και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το έλαιο νυχτολούλουδου που προέρχεται από τους σπόρους του άνθους του νυχτολούλουδου είναι διαθέσιμο σε κάψουλες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης τα συμπληρώματα που γίνονται από ολόκληρο το βότανο και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή τρυπτοφάνης, μιας ουσίας που έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και της κατάθλιψης.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές τοξικής αντίδρασης στο έλαιο νυχτολούλουδου, αλλά μερικοί άνθρωποι αναφέρουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια κατά τη λήψη αυτού του συμπληρώματος. Σε μεγάλες ποσότητες το έλαιο του νυχτολούλουδο, μπορεί πραγματικά να αυξήσει την ευαισθησία του στήθους και υπήρξαν αναφορές ότι η λήψη μεγάλων δόσεων ελαίου νυχτολούλουδου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη διεύρυνση του μαστού.

Το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ακόμα ότι αυτά τα συμπληρώματα φουντώνουν την ακμή τους. Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ελαίου νυχτολούλουδου χωρίς να το συζητήσουν προηγουμένως με το γιατρό τους. Υπήρξαν αναφορές πως αυτά τα συμπληρώματα αλληλεπιδρούν με τα φάρμακά τους κατά τρόπο που να αυξάνει τον κίνδυνο επιληψίας και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει