«Νομιμοποιήστε την ιατρική μαριχουάνα», λένε οι γιατροί στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των γιατρών υποστηρίζει πως η ιατρική μαριχουάνα πρέπει να νομιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο και ότι μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη για τους ασθενείς σύμφωνα με μεγάλη έρευνα από το WebMD/Medscape.

Η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα WebMD ρώτησε 1.544 γιατρούς, καθώς περισσότερες από 10 πολιτείες των ΗΠΑ σχεδιάζουν να νομιμοποιήσουν την ιατρική μαριχουάνα, η οποία είναι ήδη νόμιμη σε 21 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον.

Η έρευνα διαπίστωσε τη σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών νομιμοποίησης με τους περισσότερους γιατρούς να λένε πως η ιατρική μαριχουάνα πρέπει να είναι νόμιμη στις πολιτείες τους. Συμφώνησαν ότι η ιατρική μαριχουάνα θα πρέπει να είναι μια επιλογή για τους ασθενείς. Η έρευνα περιελάμβανε γιατρούς από περισσότερες από 12 ειδικότητες και 48 πολιτείες.

Τα οφέλη της μαριχουάνας για την υγεία

Στοιχεία σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από τη χρήση της ιατρικής μαριχουάνας απουσιάζουν. Η έρευνα ήταν περιορισμένη, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ορίσει τη μαριχουάνα ως «Ουσία Schedule I», μια ονομασία που χρησιμοποιείται για τα πιο επικίνδυνα φάρμακα που «δεν έχουν καμία αποδεκτή ιατρική χρήση, αλλά έχουν μεγάλες δυνατότητες κατάχρησης».

Καθώς, όμως, η μία πολιτεία μετά την άλλη νομιμοποιεί τη μαριχουάνα, οι γιατροί έχουν αποκτήσει σχεδόν 2 δεκαετίες ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της. Δραματικές ιστορίες οικογενειών που μετακινούνται στο Κολοράντο για ένα ειδικό στέλεχος της μαριχουάνας, για τη θεραπεία επιληπτικών διαταραχών των παιδιών τους, έχουν οδηγήσει σε ισχυρότερες προσκλήσεις για την έρευνα.

Το Ιδρυμα για την Επιληψία, κάλεσε πρόσφατα την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για τη μαριχουάνα, έτσι ώστε να μπορεί να μελετηθεί σωστά.

«Η ιατρική κοινότητα υποστηρίζει σαφώς τη χρήση της μαριχουάνας ως πιθανή θεραπευτική επιλογή για οποιονδήποτε αριθμό ιατρικών προβλημάτων. Στην πραγματικότητα πολλοί γιατροί συνταγογραφούν ήδη. Ομως, οι επαγγελματίες της υγείας, εξακολουθούν να είναι ασαφείς ως προς το ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Τα ευρήματα δείχνουν μια ισχυρή επιθυμία να αμβλυνθούν οι περιορισμοί στον τομέα της έρευνας, ούτως ώστε πρόσθετες μελέτες να μπορέσουν να δείξουν με πειστικό τρόπο πού ακριβώς μπορεί να βοηθήσει η ιατρική μαριχουάνα και πού δεν μπορεί.

Επιπλέον, πέρα από τις επιληπτικές διαταραχές, η ιατρική μαριχουάνα συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου από τραυματισμούς ή ιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, η ναυτία από τη φαρμακευτική αγωγή και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι απαντήσεις των γιατρών

Παρακάτω παρατίθενται οι αριθμοί της έρευνας που προέκυψαν μετά τις ερωτήσεις προς τους γιατρούς για την ιατρική μαριχουάνα:

* 69% λένε ότι μπορεί να βοηθήσει με ορισμένες θεραπείες και προϋποθέσεις
* 67% λένε ότι θα πρέπει να είναι μια ιατρική επιλογή για τους ασθενείς
* 56% υποστηρίζουν ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο
* 50% των γιατρών στις πολιτείες όπου δεν είναι νόμιμη λένε ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί
* 52% των γιατρών εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων νόμων που να λένε πως η μαριχουάνα πρέπει να είναι νόμιμη στις πολιτείες τους

Η διαφορά μεταξύ εκείνων των γιατρών που λένε ότι πρέπει να αποτελεί μια ιατρική επιλογή για τους ασθενείς έναντι εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί, θα μπορούσε να προέλθει από τις απόψεις τους για τον εθνικό ή τον τοπικό έλεγχο. Επίσης, οι γιατροί ενδέχεται να προτιμούν η χρήση της ιατρικής μαριχουάνας να καθοδηγείται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η υποστήριξη για την νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας μεταβάλλεται επίσης κατά ειδικότητα. Οι ογκολόγοι και οι αιματολόγοι έδειξαν το υψηλότερο επίπεδο στήριξης με το 82% να απαντά πως η μαριχουάνα προσφέρει πραγματικά οφέλη για τους ασθενείς. Οι ειδικότητες αυτές είναι και το πιο πιθανό να πουν πως η μαριχουάνα θα πρέπει να είναι μια ιατρική επιλογή για τους ασθενείς. Κι αυτό επειδή η ιατρική μαριχουάνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου του καρκίνου, της ναυτίας που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία, καθώς και για την τόνωση της όρεξης.

Οι ρευματολόγοι, αντίθετα, παρουσίασαν το χαμηλότερο ποσοστό με μόλις το 54% να υποστηρίζει πως η ιατρική μαριχουάνα είναι επωφελής για την υγεία. Η μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει τον πόνο της αρθρίτιδας και της φλεγμονής, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Οι νευρολόγοι ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό ασθενών που ζητούν να μάθουν αν η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να τους βοηθήσει, σε ποσοστό 70%. Η μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και σοβαρές επιληπτικές διαταραχές. Ογκολόγοι και αιματολόγοι είχαν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ασθενών με τους οφθαλμιάτρους να έρχονται στην τρίτη θέση. Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης των ματιών με γλαύκωμα, αλλά δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο άλλα φάρμακα.

Μια από τις πλέον τεκμηριωμένες χρήση της ιατρικής μαριχουάνας είναι στη θεραπεία του πόνου. Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να είναι καλύτερο παυσίπονο από τα ναρκωτικά παυσίπονα, όπως η οξυκωδόνη, με λιγότερες δυνατότητες για εθισμό.

Οι απαντήσεις των πολιτών

Μια αντίστοιχη έρευνα που μελέτησε τους πολίτες είχε παρόμοια επίπεδα υποστήριξης της χρήσης της ιατρικής μαριχουάνας στο ευρύ κοινό. Μεταξύ των 2.960 που ερωτήθηκαν:

* 50% υποστήριξαν πως πρέπει να νομιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο

* 49% είπαν πως πρέπει να γίνει νόμιμη στις πολιτείες που δεν είναι

* 52% είπαν ότι μπορεί να βοηθήσει με τις θεραπείες και τις διάφορες συνθήκες υγείας

* 45% είπαν πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Οι περισσότεροι γιατροί και οι καταναλωτές αντιτίθενται στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε εθνικό επίπεδο για ψυχαγωγική χρήση.

Στο Κολοράντο, πάντως, έχουν ήδη ανοίξει τα πρώτα καταστήματα πώλησης μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση από την 1η Ιανουαρίου και παρόμοια καταστήματα θα ανοίξουν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον αργότερα φέτος. Σχεδόν οι μισοί των ερωτηθέντων, ωστόσο, δηλώνουν ότι διαφωνούν με τις αποφάσεις αυτών των πολιτειών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει