O φωτισμός του δωματίου επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων

Στις ταινίες βλέπουμε συχνά τους ντετέκτιβ να ανακρίνουν κάτω από δυνατά φώτα τους εγκληματίες για να ομολογήσουν το έγκλημά τους. Νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι υπάρχει βάση σ’ αυτή την τακτική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Scarborough του Τορόντο στον Καναδά και του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, τα ανθρώπινα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά, βιώνονται πιο έντονα κάτω από το δυνατό φως.

Σε ένα σύνολο έξι μελετών κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, η ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων της πικάντικης γεύσης σάλτσας κοτόπουλου, της επιθετικότητας ενός φανταστικού χαρακτήρα, των συναισθημάτων που ένοιωθαν για ορισμένες λέξεις, του πόσο ελκυστικός ήταν κάποιος και της γεύσης δύο χυμών.

Η Alison Jing Xu, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι ήταν πιο αισιόδοξοι για το χρηματιστήριο και δήλωναν πως αισθάνονται πολύ καλά όταν οι μέρες ήταν ηλιόλουστες, ενώ αντίθετα η έκθεσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκοτεινές μέρες, μπορούσε να τους οδηγήσει σε καταθλιπτικά συναισθήματα.

Ωστόσο, η ίδια και η ομάδα της παρατήρησε και κάτι άλλο:

«Σε αντίθεση με αυτά τα αποτελέσματα, διαπιστώσαμε ότι τις ηλιόλουστες ημέρες, οι επιρρεπείς στην κατάθλιψη άνθρωποι, έτειναν να γίνουν πραγματικά καταθλιπτικοί», είπε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα ποσοστά αυτοκτονικών κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας, στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα αυτής της τελευταίας μελέτης δείχνουν ότι τα συναισθήματα βιώνονται πιο έντονα κάτω από ισχυρό φωτισμό.

Για παράδειγμα, στη φωτεινή αίθουσα, οι συμμετέχοντες ήθελαν πιο πικάντικη σάλτσα, αισθάνθηκαν ότι ο φανταστικός χαρακτήρας ήταν πιο επιθετικός, βρήκαν τις γυναίκες πολύ πιο ελκυστικές, αισθάνθηκαν θετικά για τις θετικές λέξεις και αρνητικά για τις αρνητικές.

Επιπρόσθετα, ήπιαν περισσότερο από τον καλύτερο χυμό και λιγότερο από αυτόν που δεν ήταν τόσο καλός.

Η αντίληψη της θερμότητας προκαλεί συναισθήματα

Επειδή οι περισσότερες καθημερινές αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από έντονο φως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως αν κλείσουμε το φως αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να πάρουμε πιο ορθολογικές αποφάσεις ή να διαπραγματευτούμε καταστάσεις με καλύτερο τρόπο.

Υποστηρίζουν πως ο λόγος που τα συναισθήματα είναι πιο έντονα στο λαμπερό φως, μπορεί να είναι το γεγονός ότι το φως γίνεται αντιληπτό ως θερμότητα και η αντίληψη της θερμότητας μπορεί να διεγείρει τα συναισθήματα.

«Το έντονο φως εντείνει την αρχική συναισθηματική αντίδραση που έχουμε σε διάφορα είδη κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και των ανθρώπων», εξηγεί η Xu και προσθέτει πως αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ισχυρότερο σε πιο φωτεινές μέρες, κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν το φως του ήλιου βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.

Λέει, επίσης, πως από τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι έμποροι που ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουν τα επίπεδα φωτισμού σε περιβάλλοντα λιανικής πώλησης, ανάλογα με τα προϊόντα:

«Αν πουλάτε προϊόντα συναισθηματικής έκφρασης, όπως είναι τα λουλούδια, ή τα δαχτυλίδια αρραβώνων, είναι προς το συμφέρον σας να κάνετε το κατάστημα όσο πιο φωτεινό γίνεται», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει