Ο κοροναϊός τροφοδοτεί την πανδημία της παχυσαρκίας

Η πανδημία του κοροναϊού, το συνεχιζόμενο για μήνες lockdown, τα κλειστά γυμναστήρια, η έλλειψη άσκησης, ακόμα και ο περιορισμός της κυκλοφορίας ως μέσο αποτροπής της μετάδοσης του κοροναϊού είχαν το τίμημά τους: πρόσθεσαν κιλά σε πολλούς ανθρώπους σε πολλές χώρες στον κόσμο.

Στη Γερμανία έγινε έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα από το Πολυτεχνείο του Μονάχου και το συμπέρασμα που βγήκε είναι πως ένα ποσοστό 40% Γερμανών πρόσθεσε κατά μέσο όρο 5,6 κιλά βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αύξηση του βάρους δεν ήταν μόνο θέμα περισσότερου φαγητού αλλά οφείλεται και στον σημαντικό περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Ιατρικής της Διατροφής Else Kroener Fresenius (EKFZ) του Πολυτεχνείου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Forsa, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει πάρει κατά μέσο όρο 5,6 κιλά, ενώ το 52%  λέει ότι κινείται πλέον πολύ λιγότερο.

Οι ερωτηθέντες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών ανέφεραν ότι πάχυναν ειδικά στην περιοχή της μέσης. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο πιο συχνά οι ερωτηθέντες δήλωναν ότι είχαν πάρει βάρος λόγω των περιορισμών για τον κοροναϊό.

Το συμπέρασμα είναι ότι «η πανδημία του κοροναϊού τροφοδοτεί με τη σειρά της την πανδημία της παχυσαρκίας», όπως δηλώνει ο επικεφαλής του EKFZ Χανς Χάουνερ, που επισήμανε ότι η παχυσαρκία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και για την Covid-19.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος ανατροφοδότησης μεταξύ παχυσαρκίας και κοροναϊού. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος, τόνισε ο ίδιος, κοστίζει κάθε χρόνο 80.000-100.000 ζωές στη Γερμανία και, επομένως, τα παράπλευρα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία επιβαρύνοντας άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι τεράστια.

Στην έρευνα, το 33% των Γερμανών δηλώνει ακόμη ότι είχε αυτό το διάστημα περισσότερο χρόνο για φαγητό και το 28% ότι έτρωγε πιο συχνά λόγω της πλήξης. Τα άτομα που αισθάνονται σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση από την πανδημία φαίνεται μάλιστα ότι καταναλώνουν πολύ χειρότερης ποιότητας τροφές, πολλά τυποποιημένα και επεξεργασμένα είδη, περισσότερα λίπη και ζάχαρη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει