«Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για μελλοντικές πανδημίες ανάλογες του Έμπολα»

Ο κόσμος είναι «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για μελλοντικές θανατηφόρες πανδημίες, όπως το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, επισήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις, εταιρείες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ασφαλιστικές εταιρείες για την προετοιμασία εν όψει μελλοντικών κρουσμάτων και τόνισε πως χρειάζεται όλοι να αντλήσουν διδάγματα από την κρίση του Έμπολα.

Ως γνωστόν, πάνω από 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Έμπολα, οι περισσότεροι στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

«Η επιδημία Έμπολα έχει ολέθριες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές που χάνονται, καθώς και σε απώλεια της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Κιμ μιλώντας σε ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε κατ’ αρχήν ότι θα μηδενιστούν τα κρούσματα της επιδημίας του Έμπολα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές πανδημίες που θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο θανατηφόρες και μολυσματικές από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής με τον Έμπολα. Πρέπει να μάθουμε τα διδάγματα από την επιδημία Έμπολα, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλες πανδημίες στα χρόνια που έρχονται».

«Ασφαλιστήριο συμβόλαιο»

Ο κ. Κιμ είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ακαδημαϊκούς, υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών και όσων άλλων προτίθενται να εργαστούν πάνω σε ένα «concept» ανάπτυξης «οικονομικών πανδημικών εγκαταστάσεων και υποδομών».

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα που ακολούθως θα υποβάλλει στους ηγέτες των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών κατά τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κιμ, η πρόταση θα μπορούσε πιθανότατα να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ομολόγων και ασφαλιστικών προγραμμάτων και πως η «πανδημική εγκατάσταση» θα μπορούσε να είναι παρόμοια με ασφαλιστήριο συμβόλαιο για έναν ιδιοκτήτη σπιτιού.

«Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που κάνουν οι άνθρωποι π.χ. για ασφάλιση πυρός. Όσο περισσότερο είναι κανείς προετοιμασμένος για μια πυρκαγιά, έχοντας για παράδειγμα αρκετούς ανιχνευτές καπνού στο σπίτι του, τόσο χαμηλότερη είναι η πριμοδότηση που πληρώνει. Με τον ίδιο τρόπο οι περισσότερες από τις χώρες, οι πολυμερείς οργανισμοί, οι εταιρείες και οι δωρητές μπορούν να συνεργαστούν για να προετοιμαστούν καλύτερα για τις μελλοντικές πανδημίες, με την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας, βελτίωση της παρακολούθησης και των αλυσίδων εφοδιασμού και μεταφορών, καθώς και με ιατρικές ομάδες ταχείας δράσης, που θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα. Αν γίνουν όλα αυτά όπως πρέπει, τόσο χαμηλότερη θα είναι η πριμοδότηση. Αυτό θα ωφελήσει τους χορηγούς και όποιους άλλους θα κληθούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, αλλά το μεγαλύτερο όφελος θα είναι ότι οι μηχανισμοί της αγοράς θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας εν όψει μελλοντικών επιδημιών», αναφέρει ο Κιμ.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ακόμα πως όσο έτοιμες θα είναι αυτές οι υποδομές για την περίπτωση μιας πανδημίας, τόσο περισσότερο θα ισχυροποιηθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Καθυστερημένα αντανακλαστικά

Η ομιλία του κ. Κιμ με θέμα «Διδάγματα από τον Έμπολα: Προς μια στρατηγική για την απόκριση απέναντι σε μία πανδημία», έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και οι ανταποκριτές που την παρακολούθησαν υποστηρίζουν πως υπάρχει μια γενική παραδοχή μεταξύ των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών ότι η διεθνής απόκριση στην κρίση του Έμπολα υπήρξε καθυστερημένη και αποδιοργανωμένη.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά μεταρρυθμίσεων και παραδέχτηκε με τη σειρά του ότι τα αντανακλαστικά της παγκόσμιας κοινότητας ήταν καθυστερημένα σε ό,τι αφορά την επιδημία στη Δυτική Αφρική. Μάλιστα, σε έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν τόνισε πως ο Έμπολα δίδαξε τον κόσμο και τον ΠΟΥ για το πώς πρέπει να ενεργούν στο μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει