Ο παγκόσμιος πληθυσμός ολοένα και παχαίνει με τις ΗΠΑ να έχουν τα πρωτεία

Σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή αλλιώς 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι χωρίς να υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο που να μείωσε το ποσοστό παχυσαρκίας από το 1980 και μετά.

Αυτά τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε 188 χώρες στον κόσμο, με τους Αμερικανούς να αποτελούν το 13% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παγκοσμίως, παρόλο που οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως τα σημερινά παιδιά είναι πιο βαριά από ποτέ, όπως προέκυψε από την έρευνα του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1980 και πλέον πάνω από το 22% των κοριτσιών και σχεδόν 24% των αγοριών στις ανεπτυγμένες χώρες είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Καμία χώρα δεν μείωσε τα ποσοστά της»

«Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ούτε μία χώρα δεν κατάφερε να μειώσει τα ποσοστά παχυσαρκίας και περιμένουμε αυτά να αυξηθούν σταθερά, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης για τη δημόσια υγεία», λέει ο δρ Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι 160 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι, είτε παχύσαρκοι, είτε υπέρβαροι. Οι ΗΠΑ έχουν 78 εκατομμύρια παχύσαρκους ενήλικες, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ακόμη και από την Κίνα, παρόλο που η ασιατική χώρα έχει τετραπλάσιο πληθυσμό. Σχεδόν τα ¾ των Αμερικανών ανδρών και πάνω από το 60% των γυναικών είναι άτομα παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Παράλληλα, σχεδόν το 30% των παιδιών και των εφήβων των ΗΠΑ είναι, είτε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, σε σχέση με το 19% που ήταν 1980. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, όπου οι μόνες χώρες που σημειώνουν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας είναι η Ολλανδία και η Σουηδία με 4%.

Η έρευνα προβλέπει πως μέχρι το 2030, περίπου το 44% των Αμερικανών θα είναι παχύσαρκοι, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό θα είναι 42%. Αναφέρει επίσης εκτός από τις ΗΠΑ, υπάρχουν 12 ακόμα κράτη που έχουν ποσοστό παχυσαρκίας ενηλίκων πάνω από 30%.

Η παχυσαρκία υπολογίζεται με το δείκτη μάζας σώματος, μια παγκοσμίως αποδεκτή αναλογία του ύψους προς το βάρος. Μέχρι 24 ΔΜΣ θεωρείται φυσιολογικό βάρος, από 25 και πάνω θεωρείται κάποιος υπέρβαρος και με ΔΜΣ πάνω από 40 θεωρείται παχύσαρκος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ενηλίκων με δείκτη μάζας σώματος ( ΔΜΣ) 25 ή μεγαλύτερο αυξήθηκε μεταξύ 1980 και 2013 από 28,8% σε 36,9% στους άνδρες και από 29,8% σε 38% στις γυναίκες», έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χώρισε τα ποσοστά παχυσαρκίας ανάλογα με την ηλικία και βρήκε πως το 80% των ανδρών ηλικίας 50 έως 54 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ στις γυναίκες είναι 73% για τις ηλικίες από 60 έως 64.

«Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι ένα ανεξέλεγκτο ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα. Πρόκειται για μια επιδημία της δημόσιας υγείας που πρέπει να σταματήσει. Η υπερβολική κατανάλωση, συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη τροφής, καθώς και η δραματική μείωση της σωματικής δραστηριότητας έχει αυτό το αποτέλεσμα. Παράλληλα, σε χώρες όπως η Κίνα οι ποδηλατόδρομοι έχουν εξαφανιστεί και έχουν δώσει τη θέση τους σε δρόμους γεμάτους κυκλοφοριακή συμφόρηση», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η υπερκατανάλωση τροφής ποικίλλει από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο αναφέρει ο δρ Dereck Yach, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας. Σε ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική, υπερκαταναλώνουν αμυλούχα τρόφιμα, ενώ σε τμήματα της Λατινικής Αμερικής σνακ και ζαχαρούχα ποτά.

Μία ομάδα έρευνας προσπάθησε να αποκτήσει μια εικόνα για το πώς η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των fast food επηρεάζει τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας.

Η ομάδα διαπίστωσε πως στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, για κάθε επιπλέον κατανάλωση fast food, κάθε φορά που κάποιος αγόρασε ένα χάμπουργκερ ή μια μερίδα τηγανητό κοτόπουλο, ο δείκτης μάζας σώματος αυξήθηκε κατά 0,03.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει