Ο πόνος μειώνει τη σεξουαλική ορμή μόνο στις γυναίκες

Μήπως ο πόνος επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή των γυναικών περισσότερο απ’ ό,τι των ανδρών; Τελικά μήπως το «έχω πονοκέφαλο» δεν είναι απλά μια συνηθισμένη γυναικεία δικαιολογία αλλά έχει βάση;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill και το Πανεπιστήμιο Concordia, βρήκαν αποδείξεις ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει πραγματικά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journal of Neuroscience, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πόνος και η φλεγμονή μείωσαν σημαντικά το σεξουαλικό κίνητρο των θηλυκών ποντικών, ενώ στα αρσενικά ποντίκια δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Melissa Farmer, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill, σημείωσε πως τα σεξουαλικά προβλήματα είναι ένα κοινό σύμπτωμα του χρόνιου πόνου στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο πόνος στο ζωικό τους μοντέλο ανέστειλε την σεξουαλική επιθυμία και το γεγονός τούς ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.

Για τη μελέτη οι επιστήμονες αξιολόγησαν την δραστικότητα των ποντικών που είχαν τοποθετηθεί σε ένα θάλαμο ζευγαρώματος που διαιρείται με ένα φράγμα που έχει ανοίγματα.

Αυτά τα ανοίγματα ήταν πολύ μικρά για να περάσουν τα αρσενικά ποντίκια, πράγμα που σημαίνει πως τα θηλυκά ποντίκια ήταν σε θέση να αποφασίσουν αν θέλουν να περάσουν το χρόνο τους με έναν αρσενικό σύντροφο και αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα θηλυκά ποντίκια που βίωσαν φλεγμονώδη πόνο ξόδεψαν λιγότερο χρόνο με ένα αρσενικό ποντίκι, πράγμα που σημαίνει μικρότερη σεξουαλική δραστηριότητα.

Η ομάδα στη συνέχεια τοποθέτησε τα ποντίκια σε έναν θάλαμο ζευγαρώματος όπου τα αρσενικά είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε ένα θηλυκό ταίρι που είχε διάθεση για σεξ. Οταν τα αρσενικά ποντίκια παρουσίασαν τον ίδιο φλεγμονώδη πόνο, όπως τα θηλυκά, δεν άλλαξαν σεξουαλική συμπεριφορά.

Οταν ο πόνος των θηλυκών ποντικών αντιμετωπίστηκε με πρεγαβαλίνη (ένα φάρμακο που ανακουφίζει από το πόνο) ή με κάποιο άλλο φάρμακο, τόσο η σεξουαλική επιθυμία, όσο και η σεξουαλική δραστηριότητά τους αποκαταστάθηκαν.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο συν-συγγραφέας Jeffrey Mogil, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill, τόνισε:

«Ξέρουμε από  άλλες μελέτες ότι η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών είναι πολύ περισσότερο συνδεδεμένη με το γενικότερο πλαίσιο του περιβάλλοντος και της διάθεσής τους απ’ ό,τι των ανδρών, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό οφείλεται σε βιολογικούς/κοινωνικούς/πολιτιστικούς παράγοντες, όπως η ανατροφή τους ή η επιρροή των μέσων ενημέρωσης. Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι στα θηλυκά ποντίκια ο πόνος ανέστειλε τη σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που μπορεί να δηλώνει ότι υπάρχει μια εξελικτική εξήγηση για τη βιολογία αυτών των επιδράσεων στον άνθρωπο και όχι απλώς μια κοινωνικοπολιτιστική επιρροή».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής James Pfaus, του Κέντρου Μελετών Συμπεριφοράς Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Concordia και συν-συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι οι διαφορές των δύο φύλων στη δραστικότητα του πόνου, όπως αποκαλύφθηκαν στην έρευνα αυτή, μπορεί να οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση του πώς η σεξουαλική ανταπόκριση οργανώνεται στο ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη τάση προς την εξατομικευμένη ιατρική απαιτεί από εμάς να κατανοήσουμε πώς μια συγκεκριμένη ασθένεια, μαζί με τις θεραπείες της, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών και των ανδρών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει