Ανεμοδουρά: Ο υπουργός Υγείας στέλνει τον κόσμο στα ιδιωτικά χέρια

Σοβαρές καταγγελίες κατά του υπουργείου Υγείας ότι απαξιώνει τα αξιόπιστα δημόσια εργαστήρια και στέλνει τους πολίτες στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

Η  πρόεδρος του ΙΣΠ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Νewsbomb» υπογραμμίζει πως η ηγεσία του υπουργείου αφήνει τα εργαστήρια χωρίς αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργήσουν εξετάσεις και έτσι ο κόσμος υποχρεωτικά οδηγείται στο «ιδιωτικό απόσπασμα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. Ανεμοδουρά κάνει λόγο για τα εργαστήρια του Οίκου Ναύτου και πρώην ΙΚΑ και ΔΕΗ σε σύνολο 140 εργαστηρίων, όπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έβαλε πλαφόν με αποτέλεσμα να απαξιωθούν οι δομές και να ξεφύγουν οι δαπάνες και εκ των υστέρων ζήτησε από τα εργαστήρια να πληρώσουν clawback και rebate. Τo αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να οδηγείται για τις εργαστηριακές του εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ δεν είναι μακριά η στιγμή που θα παρουσιαστεί κάποιος πλειοδότης από τον ιδιωτικό τομέα για να αγοράσει τον δημόσιο πλούτο, όπως αναφέρει.

Μιλά ακόμα για την απαξίωση του πρώην ΙΚΑ Πειραιά, που διέθετε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια για ορμονολογικούς δείκτες και έχει ξεμείνει τελείως από αναλώσιμα, ή τα πρώην ΙΚΑ Αγίας Σοφίας και Δραπετσώνας, όπου δεν μπορεί να γίνει ούτε εξέταση αιματοκρίτη.

«Δεν έκατσε ακόμη η σκόνη από τα νοσοκομεία που έκλεισαν και χωρίς να έχει καταγραφεί η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός ανακατεύει και πάλι την τράπουλα στο θέμα της ΠΦΥ. Και όταν τον ρωτήσαμε εάν γνωρίζει τον αριθμό των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων, είπε πως δεν τον γνωρίζει. Καθημερινά συνταξιοδοτούνται γιατροί από την ΠΦΥ. Επίσης, απελύθησαν 1.040 με σύμβαση έργου στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός, δεν ανανέωσε την σύμβαση. Από τον Μάιο του 2013 κορόιδευαν τους πολίτες. Ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση. Τελικώς, δεν πέρασε την σχετική απόφαση, ούτε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ούτε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ανεμοδουρά.

Για τους ανασφάλιστους, η πρόεδρος του ΙΣΠ σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν ένα επίσημο κράτος να στηρίζεται στη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό», ενώ αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας στο συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας ότι δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις για να εξορθολογήσει το σύστημα Υγείας, επισημαίνει πως «είναι υποχρέωση του κράτους τόσο οι συντάξεις όσο και η σωστή περίθαλψη στον κόσμο και αν δεν φτάνει το δημόσιο λογιστικό, τότε ας κόψει η κυβέρνηση από τους μισθούς των υπουργών, υφυπουργών και δημόσιων λειτουργών».

Τονίζει, τέλος, πως ο ιατρικός κόσμος περιμένει «τη  συγνώμη του υπουργού γι’ αυτό που είπε, ότι δηλαδή δεν θα εμπιστευόταν το παιδί του σε έναν χειρουργό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει