Tα οφέλη για την υγεία από τους ηλιόσπορους

Αν και μπορεί να σας φαίνονται μικροί, ασήμαντοι και ικανοί μόνο για να σας βοηθήσουν να περάσετε την ώρα σας, οι ηλιόσποροι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Περιέχουν υψηλής ποιότητας και καλά λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που βοηθούν πολύ στη συγκέντρωση.

Σε αντίθεση με το ηλιέλαιο, οι ωμοί ηλιόσποροι είναι καλύτεροι και πολύ πιο υγιεινοί. Οι ηλιόσποροι έχουν εξαιρετική ισορροπία μεταξύ μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των πλακών και υπερκαλύπτουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το πιο γνωστό και υγιές από αυτά τα οξέα είναι το λινελαϊκό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη πολλών τύπων μολυσματικών ασθενειών και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Ε σε έναν μόλις ηλιόσπορο, κάτι που συνιστά σπάνιο εύρημα στο φυτικό βασίλειο. Ακόμα και σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ αυτές που περιέχουν οι ηλιόσποροι, η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο γρήγορα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Είναι άμεση η ικανότητά της να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα και γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς «υπερασπιστές» της καλής υγείας.

Είναι, επίσης, πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, αντοχή των οστών και τέλεια δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μια χούφτα ηλιόσποροι μπορούν να προσφέρουν πάνω από το 17% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας φυλλικού οξέος στο σώμα.

Είναι ακόμα σούπερ πηγή σεληνίου, καθώς μια χούφτα ηλιόσποροι μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με το 26% της απαιτούμενης ποσότητας σεληνίου για τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό δεν έχει μόνο αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά αποτελεί και δομικό συστατικό ενός αριθμού σημαντικών ενζύμων. Εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες, έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Επειδή οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε λίπος, είναι ευαίσθητοι στην αλλοίωση και ταγγίζουν σχετικά εύκολα. Εάν αγοράσετε ηλιόσπορους χωρίς κέλυφος, δεν θα πρέπει να έχουν κιτρινωπό χρώμα και αν μυρίζουν και είναι πικροί, θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδεις. Οταν αγοράζετε φρέσκους μη καβουρντισμένους σπόρους, καλό θα είναι να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο και στη συνέχεια να τους ψήσετε, να τους βάλετε σε ένα πολύ καλά σφραγισμένο δοχείο και να τους φυλάξετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Οι ηλιόσποροι είναι γνωστά αλλεργιογόνα και περιέχουν μικρές ποσότητες οξαλικού οξέος και πουρινών. Συνιστάται να αγοράζονται καθαρισμένοι γιατί αν πρέπει να τους καθαρίσετε με τα δόντια σας υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε τερηδόνα, λόγω της τριβής του κελύφους τους στο σμάλτο των δοντιών.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν, εξάλλου, μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, ψάρια, αυγά και μούσλι, καθώς δεν έχουν μόνο ωραία γεύση, αλλά συμπληρώνουν τις παραπάνω τροφές με χρήσιμες ενώσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει