Οι άνδρες κινδυνεύουν από τον καρκίνο του προστάτη γιατί φοβούνται να εξεταστούν

Μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ηλικίας 57-83 ετών, έδειξε ότι πολλοί άνδρες φοβούνται ή ντρέπονται να επισκεφθούν γιατρό για να εξεταστούν για τον προστάτη τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychosocial Oncology, οι άνδρες νιώθουν ότι οι ιατρικές εξετάσεις και οι συζητήσεις για τα «προσωπικά» τους προβλήματα παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή και θίγουν τον ανδρισμό τους.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bath, ανέλυσαν συνεντεύξεις των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι δεν επιθυμούσαν να εξεταστούν ή ντρέπονταν να μιλήσουν στους ειδικούς για σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποτελούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Συγκεκριμένα, η αρνητική στάση των συμμετεχόντων να επισκεφθούν ένα ειδικό  σχετιζόταν με:

τον «επαπειλούμενο» ανδρισμό τους,

το φόβο της ασθένειας,

τις ιατρικές και θεραπευτικές διαδικασίες,

την αμηχανία για τις εξετάσεις,

την επικοινωνία με τους ειδικούς και την αποκάλυψη συμπτωμάτων που πιθανώς σχετίζονται με τη σεξουαλική τους ζωή.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να βλέπουν τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου ως δευτερεύοντα και ασήμαντα.

Ωστόσο, αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πρόγνωση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο έχουν 98% πιθανότητες να επιβιώσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 22% για τις περιπτώσεις που λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένη νόσο.

Ο φόβος αυτός αφορά σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους Eλληνες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στη χώρα μας αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη ενός άνδρα στο γιατρό.

H παιδεία μας στα θέματα πρόληψης είναι σε πολύ κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία. Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά ότι ο καρκίνος είναι μία πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Στην Ελλάδα οι ασθενείς και το περιβάλλον τους δεν δέχονται καν να ακούσουν τη λέξη, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κατακρίνουν τους γιατρούς που την χρησιμοποίησαν για να ανακοινώσουν τη διάγνωση.

Ειδικότερα οι άνδρες, αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρό, αφενός γιατί φοβούνται τη διάγνωση, τις ιατρικές διαδικασίες και τις επιπτώσεις της θεραπείας στη σεξουαλική τους ζωή, αφετέρου γιατί το κοινωνικό πρότυπο τους «επιβάλλει» να είναι ισχυροί, να μην ζητούν βοήθεια και να μην δείχνουν αδυναμία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει