Αγνοούν τα συμπτώματα οι άνδρες με διατροφικές διαταραχές

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως μόνο οι γυναίκες βιώνουν διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, κάνει τους άνδρες να καθυστερούν να λάβουν θεραπεία για τυχόν δικές τους ανάλογες συνθήκες.

«Οι άνδρες με διατροφικές διαταραχές είναι υποδιαγνωσμένοι και παραμένουν συχνά χωρίς θεραπεία, καθώς στο μυαλό τους η νευρική ανορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην είναι συχνά σε θέση να αναγνωρίσουν στους εαυτούς τους τα ίδια συμπτώματα», αναφέρει η Ulla Raisanen, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν ανορεξία, βουλιμία και υπερφαγία.

Οι ερευνητές ρώτησαν 29 γυναίκες και 10 άνδρες ηλικίας από 16 έως 25 ετών, που είχαν διαγνωστεί με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Οι άνδρες είπαν ότι τούς πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής. Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν την εμμονή στην καταμέτρηση θερμίδων, στην άσκηση και τη ζύγιση και στην εξέλιξή τους την παραμονή του ατόμου για ημέρες χωρίς φαγητό.

Ενας από τους κύριους λόγους για τους οποίους παίρνει στους άνδρες τόσο καιρό να καταλάβουν ότι πάσχουν από μια διατροφική διαταραχή είναι η πεποίθηση πως μόνο οι γυναίκες αναπτύσσουν τέτοιο πρόβλημα. Κανένας από τους άνδρες δεν αναγνώριζε τα συμπτώματά του ως διατροφική διαταραχή και ούτε κάποιος από το περιβάλλον, τους φίλους ή ακόμα και την οικογένειά του δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν γρήγορα τα συμπτώματα.

Ηταν μόνο μετά από κάποια κρίση που υπέστη ένας άνδρας, η οποία απαίτησε επείγουσα ιατρική βοήθεια, που συνειδητοποίησαν ο ίδιος ή το περιβάλλον του ότι πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή.

Οι άνδρες ανέφεραν πως ήταν αργά να ζητήσουν βοήθεια, επειδή δεν γνώριζαν πού έπρεπε να πάνε, ή επειδή φοβόντουσαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από κάποιο γιατρό. Επιπλέον, υπήρχε έλλειψη πληροφοριών, σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές που απευθύνονται ειδικά στους άνδρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνδρες είχαν και αρνητικές εμπειρίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως μεγάλη αναμονή για να δουν έναν ειδικό, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν πως ο ειδικός δεν πήρε σοβαρά την περίπτωσή τους και τούς προέτρεψε «να φανούν άνδρες».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αναγνώριση μιας διατροφικής διαταραχής, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτισμικής κατασκευής των διατροφικών διαταραχών, ως ένα κατά κύριο λόγο θηλυκό πρόβλημα», ανέφεραν οι ερευνητές, που πρόσθεσαν πως αυτή η πεποίθηση είναι ευρέως διαδεδομένη, όχι μόνο μεταξύ των ανδρών, αλλά ακόμα και μεταξύ των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει