Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στο πάγκρεας

Είναι γνωστό πως ο κοροναϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα, όμως νέα επιστημονική έρευνα διαπιστώνει πως επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο πάγκρεας, μολύνοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν τη ζωτική ορμόνη ινσουλίνη.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται προβλήματα με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πολλών ασθενών με Covid-19 και γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές για την εμφάνιση διαβήτη μετά τη λοίμωξη από τον κοροναϊό.

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο με δύο βασικές λειτουργίες: αφενός την παραγωγή ενζύμων σημαντικών για την πέψη και αφετέρου τη δημιουργία ορμονών (ινσουλίνης και γλυκαγόνης) που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα μεταβολισμού «Nature Metabolism», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσαν ότι οι μελέτες στο εργαστήριο και οι νεκροψίες δείχνουν πως ο κοροναϊός μολύνει τα παγκρεατικά κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, μεταβάλλοντας το σχήμα τους, διαταράσσοντας τα γονίδια τους και τις λειτουργίες τους.

Τα νέα ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «αναδεικνύουν το πάγκρεας ως στόχο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και δείχνουν πως η μόλυνση των β-κυττάρων μπορεί να συμβάλει στη μεταβολική απορρύθμιση που παρατηρείται στους ασθενείς με Covid-19».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει