Οι επιστήμονες διερευνούν τους κινδύνους από τα χημικά στις συσκευασίες τροφίμων

Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο.

Aυτό αναφέρουν ερευνητές που θεωρούν πως είναι απαραίτητη η έρευνα για να κατανοήσουν την επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και την εμβρυϊκή ανάπτυξη τουλάχιστον 4.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες. Προειδοποιούν, μάλιστα, πως θα πρέπει να διερευνηθούν και οι δεσμοί μεταξύ της συσκευασίας και της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των νευρολογικών ασθενειών.

Oι επιστήμονες Jane Muncke, John Peterson Myers, Martin Scheringer και Miquel Porta έκαναν έκκληση για μια έρευνα σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία οι συσκευασίες των τροφίμων, σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας.

«Δια βίου έκθεση»

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για τα ανθρακούχα ροφήματα και τα επιτραπέζια σκεύη.

Οι ουσίες θα μπορούσαν να διαφύγουν στα τρόφιμα και οι κίνδυνοι της «δια  βίου έκθεσης σε αυτά τα χημικά δεν είναι τεκμηριωμένοι», είπαν οι ερευνητές.

«Ενώ η επιστήμη συζητά ακόμα για ορισμένες απ’ αυτές τις ουσίες και οι πολιτικοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτίθενται σ’ αυτές τις χημικές ουσίες καθημερινά, κυρίως εν αγνοία τους», τόνισαν.

Ομως, η διεξαγωγή ανάλυσης δεν θα είναι εύκολη, καθώς «δεν υπάρχουν μη εκτεθειμένοι πληθυσμοί», ώστε να γίνει η σύγκριση.

Αντιδράσεις και κριτική

Η πρόσκληση για την έρευνα έχει προσελκύσει, ωστόσο, κριτική.

Ο Δρ Ian Musgrave, λέκτορας Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας , είπε:

«Ηταν πολύ δύσκολο να πάρουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς ότι η φορμαλδεΰδη σε πλαστικά μπουκάλια μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η φορμαλδεΰδη είναι παρούσα σε πολλά τρόφιμα, φυσικά, αλλά για να εκτεθεί κανείς σε τόση πολλή απ’ αυτήν, θα πρέπει να πιει τουλάχιστον 20 λίτρα εμφιαλωμένου νερού από πλαστικό μπουκάλι. Προφανώς η ανησυχία σχετικά με την φορμαλδεΰδη στις συσκευασίες τροφίμων είναι σημαντικά υπερτιμημένη, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να τοποθετήσουμε αυτοκόλλητα για “δυνητικό κίνδυνο του καρκίνου” για τα νωπά φρούτα και λαχανικά».

«Τα υψηλά επίπεδα του λίπους»

O Jon Ayres, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mπέρμιγχαμ, είπε πως οι επιστήμονες ζωγράφισαν «μια κινδυνολογική εικόνα».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πρόσληψη χαμηλότερων δόσεων ορισμένων ουσιών θα μπορούσε “κατ’ αρχήν” να είναι λιγότερο επιβλαβής, αλλά το θέμα είναι πώς αναγνωρίζεις και ποσοτικοποιείς το αποτέλεσμα. Καλώντας απλά για μια διαφορετική προσέγγιση που αφορά τις χημικές ουσίες δεν βοηθάς πραγματικά».

Από την πλευρά του ο δρ Οliver Jones, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τόνισε: «Περισσότερη έρευνα είναι πάντα ευπρόσδεκτη από επιστημονικής απόψεως. Αλλά εγώ θα τολμούσα να πω ότι τα υψηλά επίπεδα λίπους, ζάχαρης και αλατιού που υπάρχουν σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα σήμερα είναι απείρως πιο ανησυχητικά για την υγεία απ’ ό,τι είναι οποιαδήποτε παρουσία χημικών ουσιών στη συσκευασία τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει