Οι φωτεινές κρεβατοκάμαρες οδηγούν στην παχυσαρκία

Ο ύπνος σε ένα δωμάτιο που έχει πάρα πολύ φως έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης κιλών, όπως αναφέρει νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο.

Μια ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου έδειξε πως οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης αν κοιμόντουσαν σε μία κρεβατοκάμαρα που το φως ήταν τόσο έντονο που μπορούν να βλέπουν καθαρά κάθε γωνιά του δωματίου όλη τη νύχτα.

Ωστόσο, προειδοποιούν πως δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, ώστε να συμβουλέψουν τους ανθρώπους να αγοράσουν πιο χοντρές κουρτίνες ή να σβήνουν τα φώτα.

Η έρευνα που μελέτησε 113.000 γυναίκες, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι γυναίκες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ποσότητα του φωτός στις κρεβατοκάμαρές τους τη νύχτα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:

* Αρκετό φως για να μπορούν να διαβάσουν

* Αρκετό φως για να δουν μέχρι την άκρη του δωματίου, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορούν να διαβάσουν

* Αρκετό φως για να δουν το χέρι τους μπροστά τους, αλλά όχι μέχρι την άκρη του δωματίου

* Πάρα πολύ σκοτεινά για να δουν το χέρι τους

Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με διάφορα μέτρα της παχυσαρκίας, όπως δείκτη μάζας σώματος, μέσης-ισχύων, περίμετρο μέσης και βρήκαν πως ήταν όλα υψηλότερα σε γυναίκες που κοιμόντουσαν σε φωτεινά δωμάτια.

Ο καθηγητής Anthony Swerdlow, από το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο, τόνισε: «Σε αυτή την πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της αναφερόμενης έκθεσης στο φως και το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Αλλά δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να γνωρίζουμε αν στην περίπτωση που κάνετε πιο σκοτεινό το δωμάτιό σας θα υπάρξει διαφορά στο βάρος σας. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τη σύνδεση, αλλά τα ευρήματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα για να δικαιολογούν την περαιτέρω επιστημονική έρευνα».

Το ρολόι του σώματος

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το φως διαταράσσει το ρολόι του σώματος, που απορρέει από το εξελικτικό μας παρελθόν, όταν οι άνθρωποι ήταν ενεργοί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπαύονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας που ήταν σκοτεινά. Το φως αλλάζει τη διάθεση, τη σωματική δύναμη, ακόμα και τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τις τροφές σε έναν 24ωρο κύκλο.

Το τεχνητό φως είναι γνωστό ότι διαταράσσει το ρολόι του σώματος, καθυστερώντας την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Ο καθηγητής Derk Jan Dijk, από το Κέντρου Υπνου του Σάρεϊ, είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία ζημιά στην ζωή των ανθρώπων, αν προσπαθήσουν να κοιμηθούν σε πιο σκοτεινά υπνοδωμάτια.

«Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές δεν έχουν επίγνωση του φωτός που υπάρχει στο υπνοδωμάτιό τους, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσουν την κρεβατοκάμαρά τους και να δουν κατά πόσο είναι εύκολο να γίνει πιο σκοτεινή».

Τα φώτα του δρόμου, κάποια ξυπνητήρια, φώτα αναμονής σε ηλεκτρικές συσκευές, όπως οι τηλεοράσεις, θα μπορούσαν να δώσουν φως στο δωμάτιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο του Μαστού και τα ευρήματα προέκυψαν από μακρόχρονη μελέτη, προκειμένου να μελετηθούν οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε καρκίνο του μαστού. Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, οπότε έτσι γίνεται και η σύνδεση, «φως, παχυσαρκία, καρκίνος».

Ο δρ Matthew Lam, σχολίασε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι το να κοιμάται κανείς στο σκοτάδι θα τον βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού, αλλά η σχέση είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Ενώ μαθαίνουμε όλο και περισσότερα κάθε μέρα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς, γενετικούς καθώς και τους παράγοντες του τρόπου ζωής μας, που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλέψουμε ποιος θα νοσήσει, ενώ και για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται μ’ αυτόν δεν μπορούμε να πούμε, προς το παρόν τουλάχιστον, τι τον προκάλεσε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει