Οι γενιές του baby boom στο «κάδρο» για εμφάνιση ηπατίτιδας C

Οι baby boomers πρέπει να ελεχθούν για εμφάνιση ηπατίτιδας C, καθώς έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό, συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες.

Στην πραγματικότητα το 75% των ενηλίκων που έχουν εμφανίσει ηπατίτιδα C έχουν γεννηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1945-1965 (κατ’  άλλους ανάμεσα στο 1946-1964). Με τον όρο baby boom χαρακτηρίζουμε την έκρηξη των γεννήσεων που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως στη διάρκεια αυτής της έκρηξης γεννήθηκαν περίπου 77 εκατομμύρια μωρά. Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού προκάλεσε σημαντική αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά και κατ’ επέκταση την τόνωση της μεταπολεμικής οικονομίας.

Η λέξη «ηπατίτιδα» σημαίνει διόγκωση του ήπατος. Η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό. Ο πιο κοινός τύπος της ιογενούς ηπατίτιδας είναι η ηπατίτιδα C. Η ηπατίτιδα C κατά κύριο λόγο μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα από ένα μολυσμένο άτομο. Μόνοι στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 15.000 Αμερικανοί, οι περισσότεροι από τους baby boomers, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ηπατίτιδα C που σχετίζεται με διάφορες ασθένειες.

Οι θάνατοι που συνδέονται με την ηπατίτιδα C παρουσιάζουν ανοδική πορεία και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο. Η ηπατίτιδα C είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του ήπατος και ο κύριος λόγος για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος. Αλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C περιλαμβάνουν:

* Ηπατική βλάβη

* Κίρρωση

* Ηπατική ανεπάρκεια

Δεν είναι πλήρως κατανοητός ο λόγος που οι γενιές του baby boom έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από ηπατίτιδα C. Οι περισσότεροι baby boomers ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν τα ποσοστά της ηπατίτιδας C ήταν πολύ υψηλά. Πολλές γενιές του baby boom θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από προϊόντα μολυσμένου αίματος, καθώς μέχρι το 1992 δεν γίνονταν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις. Αλλοι μπορεί να έχουν μολυνθεί από την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, ακόμη και αν το έχουν κάνει μόνο μία φορά στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, πολλές γενιές του baby boom δεν ξέρουν πώς ή πότε μολύνθηκαν.

Οι άνθρωποι με ηπατίτιδα C συχνά δεν έχουν συμπτώματα και μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες, χωρίς να αισθάνονται άρρωστοι. Οσο οι baby boomers μεγαλώνουν, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν απειλητική για τη ζωή νόσο του ήπατος από ηπατίτιδα C.

Οι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από ηπατίτιδα περιλαμβάνουν:

* Ιστορία των μεταγγίσεων αίματος ή άλλων προϊόντων αίματος (πριν από τον Ιούλιο 1992)

* Μεταμόσχευση οργάνων πριν από την ευρύτερη εξέταση για HIV και ηπατίτιδα (πριν από τον Ιούλιο 1992)

* Μακροχρόνια θεραπεία αιμοκάθαρσης

* Εκθεση σε ηπατίτιδα C, μέσα από ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης (βελόνες υγειονομικής περίθαλψης)

* Μόλυνση με τον ιό HIV, ο ιός του AIDS

* Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έχουν ηπατίτιδα C

* Οποιοσδήποτε στο παρελθόν έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών

* Τατουάζ με βελόνες που δεν έχουν απολυμανθεί

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε ηπατίτιδα C είναι να εξεταστείτε. Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να σώσει ζωές. Υπάρχει μια απλή εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας C. Εκτιμάται ότι μια απλή εξέταση σε άτομα που γεννήθηκαν από 1945 μέχρι το 1965 θα αποτρέψει πάνω από 120.000 θανάτους. Γνωρίζοντας τη διάγνωση νωρίς μπορεί κανείς να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία και να προλάβει βλάβες του ήπατος, κίρρωση, ακόμα και καρκίνο του ήπατος. Δεν  υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη της ηπατίτιδας C.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα C μπορούν να την αντιμετωπίσουν επιτυχώς με φάρμακα που ονομάζονται αντι-ιικά. Δύο νέα φάρμακα είναι τώρα διαθέσιμα (τελαπρεβίρη και μποσεπρεβίρη) και όταν προστεθούν στην τυπική αγωγή μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά της και να μειωθεί ο χρόνος θεραπείας. Για πολλούς ανθρώπους, η ιατρική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη της ηπατίτιδας C από την κυκλοφορία του αίματος. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει