Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη δύσπνοια

Οι μύες των πνευμόνων των γυναικών πρέπει να εργαστούν σκληρότερα απ’ ό,τι αυτοί των ανδρών, γεγονός που καθιστά την δύσπνοια στις γυναίκες πιο συχνή, μετά την άσκηση, όπως αναφέρουν Καναδοί επιστήμονες.

Η μελέτη τους που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο McGill και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Physiology εξέτασε τη δραστηριότητα του διαφράγματος, που είναι ο μυς που οδηγεί τη λειτουργία των πνευμόνων.

Η έρευνα έδειξε πως ο συγκεκριμένος μυς θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά στις γυναίκες για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι διαθέτουν μικρότερους πνεύμονες απ’ ό,τι οι άνδρες.

Ακόμα όμως και μια γυναίκα ίδιου μεγέθους με έναν άνδρα, έχει μικρότερους πνεύμονες και στενότερους αεραγωγούς.

Η δύσπνοια μπορεί να συμβεί μετά από μια σκληρή σωματική άσκηση ή να είναι σύμπτωμα ορισμένων ασθενειών, όπως η βρογχίτιδα.

«Τόσο στην περίπτωση που είναι υγιείς, όσο και στην περίπτωση που είναι ασθενείς, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα δύσπνοιας, από τη σωματική δραστηριότητα, απ’ ό,τι οι άνδρες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Dennis Jensen.

Η μελέτη συνέκρινε 25 άνδρες και 25 γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 20 και 40 μετά από την άσκησή τους στο ποδήλατο και κατέγραψε πόσο βαθιά και γρήγορα ανέπνεαν σε διαφορετικά επίπεδα άσκησης. Επίσης καταγράφηκαν τα ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στο διάφραγμα για τον έλεγχο της κίνησης.

«Οι γυναίκες έχουν μικρότερους βιολογικά πνεύμονες και θα πρέπει να ενεργοποιήσουν περισσότερο τους αναπνευστικούς μύες για να μετακινήσουν μια δεδομένη ποσότητα αέρα», αναφέρει ο Jensen που είπε ακόμα πως η έρευνα έδειξε το λόγο που οι γυναίκες με εμφύσημα και καρδιακή ανεπάρκεια έχουν χειρότερα συμπτώματα αναπνοής απ’ ό,τι οι άνδρες με το ίδιο πρόβλημα.

Οι ερευνητές προτίθενται τώρα να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη δύσπνοια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει