Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς στο Αλτσχάιμερ από τους άνδρες

Σύμφωνα με μία έκθεση που κυκλοφόρησε ο Οργανισμός Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ το Μάρτιο του 2014 οι γυναίκες άνω των 65 ετών διατρέχουν ισόβιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο των ανδρών που είναι άνω των 65 ετών.

Αυτή η πληροφορία, εγείρει όπως είναι λογικό το ερώτημα, γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες σ’ αυτή την ασθένεια.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για την έλλειψη ισορροπίας των δύο φύλων σχετικά με την ροπή προς τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η πιο λογική εξήγηση είναι στατιστική: Οι γυναίκες, ως γνωστόν, ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Ως εκ τούτου, με βάση τη μέτρηση της διάρκειας ζωής, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου μετά τα 65 γιατί πολύ απλά είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες που ζουν πάνω από τα 65 συγκριτικά με τους άνδρες.

Ωστόσο, η μακροζωία δεν εξηγεί από μόνη της την επικράτηση της νόσου του Αλτσχάιμερ μεταξύ των γυναικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν για σχεδόν δύο δεκαετίες και τον πιθανό ρόλο των οιστρογόνων ως προστατευτικό παράγοντα και τα αποτελέσματα ήταν ασυνεπή, αντιφατικά και εν γένει διαφορετικά. Μερικές μελέτες έδειξαν ότι τα οιστρογόνα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ άλλες δεν βρήκαν καμία προστατευτική επίδραση. Εξετάζοντας τα σχέδια μελέτης, έγινε σαφές ότι ήταν οι διαφορές τους, που ευθύνονταν για το εύρος των αποτελεσμάτων. Διαφορετικές μελέτες χρησιμοποίησαν διαφορετικές ορμόνες, επικεντρώθηκαν σε γυναίκες διαφόρων ηλικιών ή με διαφορετικές ιστορίες χρήσης οιστρογόνων. Μια θεωρία που υποστηρίζει η πλειοψηφία των ερευνητών είναι η «υπόθεση του τάιμινγκ», σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων πριν από την εμμηνόπαυση, προκειμένου να αποκτήσουν προστατευτικό πλεονέκτημα έναντι της γνωστικής εξασθένησης.

Το να αποδειχθεί αυτή η υπόθεση έχει σταθεί ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πολλές γυναίκες που έπαιρναν οιστρογόνα, τα σταμάτησαν το 2002, όταν βγήκε στη δημοσιότητα μια πολύ μεγάλη Μελέτη Υγείας των Γυναικών, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που έπαιρναν οιστρογόνα είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών και καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν έπαιρναν.

Από το 2002 οι κλινικοί γιατροί έχουν εξειδικεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση ορμονών σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, περιορίζοντας τη χρήση τους μόνο σε γυναίκες που έχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης κι αυτό για σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνο που η λήψη οιστρογόνων για μικρό χρονικό διάστημα δεν μπορεί να βοηθήσει να εξαχθούν συμπεράσματα για το αν τελικά έχει ή όχι προστατευτικές ιδιότητες κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα και μάλιστα συντονισμένη για να γίνει κατανοητό αν αλληλεπιδρούν οι γυναικείες ορμόνες με τη γνωστική λειτουργία και αν η απάντηση είναι καταφατική θα πρέπει να γίνει γνωστό ποιοι τύποι αυτών των ορμονών λειτουργούν προστατευτικά και πόσος χρόνος θεραπείας θα χρειαστεί για να καταστούν αποτελεσματικές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει