Οι ΗΠΑ «ανακαλύπτουν» (και λατρεύουν) τα βραζιλιάνικα οπίσθια

Οι Αμερικανοί αγαπάνε τα μεγάλα οπίσθια και οι αριθμοί δεν μπορούν να πουν ψέμματα: Πέρυσι, οι πλαστικοί χειρουργοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποίησαν σχεδόν 10.000 επεμβάσεις αύξησης γλουτών.

Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Πλαστικών Χειρουργών ήταν 8.500 επεμβάσεις το 2012.

Τα βραζιλιάνικα οπίσθια όπως συνηθίζουμε να τα λέμε δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν σε δημοτικότητα την… πέραση που έχουν επεμβάσεις μαστού που είναι περίπου 30 φορές περισσότερες. Ωστόσο, τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια αύξηση στις επεμβάσεις στους γλουτούς, που αγγίζει το 16% σε σχέση με το 2012, ίσως σε μια προσπάθεια (ή παρενέργεια) ενός έθνους να… συμβαδίσει με την Κιμ Καρντάσιαν.

«Είναι εκπληκτικοί οι αριθμοί. Μετά την Τζένιφερ Λόπεζ και την Μπιγιονσέ είναι και άλλες γυναίκες που θέλουν να έχουν μεγάλα οπίσθια. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν ό,τι βλέπουν», λέει ο δρ Douglas Taranow, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον Taranow η ζήτηση για βραζιλιάνικα οπίσθια ξεκίνησε πριν από τριάμιση χρόνια και σήμερα πια είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής πλαστική χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιεί ο ίδιος. Ακόμα δεν είναι τόσο δημοφιλής μεταξύ των ασθενών του, όσο είναι η λιποαναρρόφηση, όμως ξεπέρασε τις αυξητικές στήθους τον περασμένο χρόνο. Ο γιατρός λέει πως μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και τέσσερις με πέντε επεμβάσεις για επαυξήσεις γλουτών μέσα σε μία εβδομάδα. Οι πελάτες του στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, ωστόσο είχε και δύο πελάτες που ήταν άνδρες τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η πλαστική χειρουργική παλιά είχε ως ειδικότητα τη μείωση. Ετσι όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σ’ αυτό το επάγγελμα συνήθως μικραίναμε μύτες. Τώρα, όμως, οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι σε εθνικότητες και διαφορετικούς τύπους σώματος, μερικές φορές έρχονται να μεγαλώσουν τις μύτες τους. Λοιπόν, τον ίδιο πράγμα συμβαίνει σήμερα με τους γλουτούς», λέει ο δρ Robert X. Murphy, πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών που εργάζεται ως πλαστικός χειρουργός στην Πενσυλβάνια.

Η αισθητική πλαστική χειρουργική είναι μια βιομηχανία που συνεχίζει να ανθίζει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 15,1 εκατ. επεμβάσεις έγιναν το περασμένο έτος, γεγονός που συνιστά αύξηση 3% από το 2012. Τα στοιχεία έδειξαν μία μικρή πτώση το 2009, αλλά από τότε είναι συνεχώς αυξανόμενα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 30% των πλαστικών χειρουργών που ρωτήθηκαν και οι οποίοι πραγματοποιούν αισθητικές επεμβάσεις είπαν ότι η πελατεία τους σημείωσε το 2013 αύξηση 19% σε σχέση με το 2012.

Η συγκεκριμένη διαδικασία στα οπίσθια είναι η αύξηση γλουτών με μεταμόσχευση λίπους που σημαίνει πως ο πλαστικός χειρουργός κάνει λιποαναρρόφηση σε κάποιο σημείο του σώματος, συνήθως στην κοιλιά και τους μηρούς και εγχέει στη συνέχεια αυτό το λίπος στα οπίσθια. Αυτό το είδος της διαδικασίας χρησιμοποιείται και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες αυξητικές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Το λίπος είναι ένας μεγάλος πόρος. Ως ιστός είναι υποτιμημένος. Αλλά οι πλαστικοί χειρουργοί το προτιμούν επειδή ο λιπώδης ιστός είναι εύκαμπτος και επιτρέπει στον γιατρό να έχει περισσότερο έλεγχο απ’ ό,τι θα είχε αν ασχολείτο με συνθετικά υλικά. Οι ασθενείς το προτιμούν επίσης, αφού γνωρίζουν ότι θα αφαιρεθεί από το σώμα τους λίπος από μια περιοχή που δεν θέλουν να το έχουν και θα πάει σε μια άλλη που το θέλουν. Οι ασθενείς έχουν κι έναν ακόμα λόγο να επιθυμούν τη χρησιμοποίηση του ίδιου του λίπους τους επειδή το θεωρούν πιο φυσική διαδικασία απ’ ό,τι αν βάλουν ένα ξένο σώμα. Σε τελική ανάλυση, είναι… δικό τους και απλά… μετατίθεται», λέει ο Murphy.

Υπάρχουν, άλλωστε και περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας που είναι πραγματικά φρικιαστικές. Οπως μία περίπτωση το 2011 όταν σε μια γυναίκα έγινε έγχυση στους γλουτούς με ένα υλικό που ήταν συνδυασμός τσιμέντου, ορυκτέλαιου και στιγμιαίας κόλλας. ΄Η ακόμα η περίπτωση μιας 28χρονης μητέρας δύο παιδιών που θέλησε να ενισχύσει τα οπίσθιά της και πέθανε μετά από ένα σετ ενέσεων, ή ενός Βρετανού τουρίστα που πέθανε το 2011 μετά από ενέσεις στους γλουτούς που έκανε στη Φιλαδέλφεια.

Η ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα της διαδικασίας έχει ανοίξει το δρόμο σε πολλούς απατεώνες που θέλουν να βγάλουν εύκολα χρήματα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται σε πιστοποιημένα κέντρα και πιστοποιημένους χειρουργούς ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους.

Ο Murphy που ως γιατρός έχει δει και ο ίδιος πολλά, με ανθρώπους που παρίσταναν τους επαγγελματίες χωρίς να είναι, δεν σταματά να υπενθυμίζει: «Mπορεί να είναι αισθητική πλαστική χειρουργική αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ πως δεν παύει να είναι μια πραγματική χειρουργική επέμβαση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει