Oι καλύτερες συμβουλές για αγορά τροφών χαμηλών σε υδατάνθρακες

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για την αγορά τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι να υπακούτε στον κανόνα της άσπρης τροφής και να αγοράζετε ωμά αντί για προπαρασκευασμένα τρόφιμα.

Παράλληλα, μια ακόμα καλή συμβουλή, όταν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, είναι να προτιμάτε να χαλαρώνετε τη δίαιτα όταν δυσκολεύεστε, παρά να την παρατάτε εντελώς.

Ο «κανόνας της άσπρης τροφής» είναι μια συμβουλή που δίνεται συχνά στους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και συνίσταται στην αποφυγή τροφών και τροφίμων που είναι λευκά.

Μερικές φορές η αγορά υλικών που θα μαγειρέψετε μόνοι σας είναι ο απλούστερος, υγιεινότερος και τελικά φθηνότερος τρόπος να βάλετε στο σπίτι σας τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ωστόσο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα είδη των τροφών που προτιμά κάποιος να καταναλώνει.

Τέλος, η χαλάρωση της δίαιτας θα βοηθήσει το άτομο να αποφύγει τις τύψεις για τον κόπο κάποιων ημερών ή εβδομάδων που πήγε στράφι και την αμηχανία του να πρέπει να καταστρώσει νέα σχέδια γευμάτων από την αρχή, σχεδιάζοντας και υπολογίζοντας ξανά και ξανά πώς θα πειθαρχήσει στους ενίοτε ιδιαίτερα αυστηρούς και άκαμπτους κανόνες μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Ενας γενικός κανόνας είναι να αποφύγετε τα λευκά τρόφιμα, εκτός από εκείνα που είναι από φυσικού τους λευκά. Για παράδειγμα, οι πατάτες, το αλεύρι και κάθε είδους ρύζι σπανίως θεωρούνται τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ακόμα και το καστανό ρύζι ή το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι επί της ουσίας εκτός ορίων επειδή έχουν λευκά στοιχεία στη σύστασή τους. Πρόκειται συνήθως για αμυλούχες τροφές που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Υπάρχουν, βεβαίως και εξαιρέσεις. Τα κουνουπίδια για παράδειγμα και τα μανιτάρια είναι λαχανικά που έχουν λευκά τμήματα, ωστόσο θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Κυρίως, όμως, μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι αυτή που συχνά συνεπάγεται την αποφυγή προσυσκευασμένων και προψημένων γευμάτων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε τέτοια γεύματα που να μην περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλεύρι ή άλλα κοινά συστατικά, από αυτά που πρέπει να περιορίσει κάποιος που ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ακόμα και οι τροφές που έχουν ειδική σήμανση ότι είναι «χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες» ενδέχεται να μην είναι ό,τι αναγράφουν, επειδή οι κανόνες της χώρας από την οποία προέρχονται μπορεί να μην είναι τόσο αυστηροί.

Η αγορά ωμών τροφίμων που θα μαγειρέψετε μόνοι σας, είναι γενικά ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσετε και να ελέγξετε την περιεκτικότητα των υδατανθράκων στο πιάτο σας. Θα βοηθούσε επίσης να αγοράσετε μια μεγάλη ποσότητα κρεάτων και κατεψυγμένων λαχανικών στο σούπερ μάρκετ, ώστε να περιορίσετε τις εξορμήσεις σας σ’ αυτό. Περιορίζοντας τις επισκέψεις σας στο σούπερ μάρκετ, περιορίζετε παράλληλα τους πειρασμούς που υπάρχουν εκεί κάθε εβδομάδα.

Δεν είναι, βέβαια, απαραίτητο να αγοράζετε μόνο τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα αν κάποιο άτομο στην οικογένεια έχει τροφικές αλλεργίες, ευαισθησία στο στομάχι ή απλά του αρέσει το καλό φαγητό. Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να εισαχθούν σταδιακά στο οικογενειακό τραπέζι μέσα σε ένα διάστημα εβδομάδων ή ακόμα και μηνών, ώστε να δώσετε στην οικογένειά σας το χρόνο να εξοικειωθεί με τις υγιεινές τροφές και τα σχέδια των γευμάτων.

Υπάρχουν, βεβαίως, και ορισμένες τροφές που δεν αντικαθίστανται από κάποιες αντίστοιχες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τις συγκεκριμένες τροφές, χρειάζεται απλά να τις καταναλώνετε περιστασιακά. Αλλωστε, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι η κατανάλωση του λεγόμενου «ανθυγιεινού» φαγητού δεν βλάπτει όταν γίνεται περιστασιακά και με μέτρο. Είναι η συνεχής κατανάλωση αναψυκτικών, junk food και γλυκών, που βλάπτει τους ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει