Οι νευρωτικοί άνθρωποι παρουσιάζουν τάσεις παρειδωλίας

Επιστήμονες από το NNT Communication Science Laboratory στο Τόκιο έκαναν ένα πείραμα για να αποδείξουν ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση για παρειδωλία.

Παρειδωλία είναι το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο, ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο. Για παράδειγμα, όταν στους αποχρωματισμούς μιας καμένης τορτίγιας, κάποιος βλέπει το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ή όταν κάποιος βλέπει την εικόνα της Μητέρας Τερέζας ή του Ρόναλντ Ρήγκαν σε ένα βούτημα κανέλλας ή το πρόσωπο ενός άντρα στο φεγγάρι.

Οι ερευνητές, για το πείραμα, έδωσαν στους εθελοντές ένα χαρτί γεμάτο τελείες και τους ζήτησαν να περιγράψουν τι σχήματα βλέπουν σ’ αυτό. Βάσει των σχημάτων που έβλεπαν και της διάθεσης που είχαν oι εθελοντές αξιολογήθηκαν. Τα άτομα που στο χαρτί έβλεπαν πρόσωπα σύμφωνα με τους επιστήμονες είχαν υψηλότερα ποσοστά νεύρωσης και αρνητικής διάθεσης.

Όπως λένε οι ειδικοί, οι νευρωτικοί και συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι έχουν την τάση να είναι σε επιφυλακή θεωρώντας ότι γύρω τους υπάρχουν απειλές. Αυτά τα άτομα έχουν προδιάθεση παρειδωλίας γι’ αυτό και βλέπουν παντού μορφές. Για το λόγο αυτό, αν σε μια φωτογραφία ενός δέντρου ή ενός λαχανικού βλέπετε το σχήμα ενός προσώπου τότε ενδεχομένως να είστε λίγο νευρωτικός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει