Οι προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια

Τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κατά του κοροναϊού είναι πλέον γεγονός, το πρώτο μάλιστα έχει πάρει ήδη την έγκριση στη Γηραιά Ήπειρο. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ενώ το ίδιο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και στις 27 χώρες της ΕΕ.

Όμως, οι επιστήμονες επιμένουν να τονίζουν με κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση πως το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποτελεί από μόνο του πανάκεια, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον τρεις στόχοι που θα πρέπει να εκπληρώνουν τα εμβόλια για να επιτύχει το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο καθηγητής Σερ Jeremy Farrar και ο καθηγητής Tim Cook διακεκριμένοι επιστήμονες στη Βρετανία και μέλη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας τους, υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού θα πρέπει:

• να εμποδίζουν τη λοίμωξη από το να εδραιωθεί στον οργανισμό του ατόμου

• να εμποδίζουν την εξέλιξη της λοίμωξης

• να προλαμβάνουν ευθύς εξ αρχής  τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από άτομο σε άτομο.

«Κατά πόσο αυτοί οι τρεις στόχοι θα εκπληρωθούν από την πρώτη γενιά των εμβολίων δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζουμε, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο καθηγητής Farrar, διευθυντής του Wellcome Trust.

Και ο δρ Cook, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ συμπληρώνει ότι «η πρόληψη της μετάδοσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αλλαγή της πορείας της πανδημίας. Είναι πιθανόν τα πρώτης γενιάς εμβόλια, να είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και της ανάγκης για νοσηλείας και λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της πρόληψης της μετάδοσης. Τόσο όσα έχουν καταστεί γνωστά από τις κλινικές μελέτες για την έγκρισή τους όσο και όσα προκύψουν από τις μελέτες επιτήρησης κατά την εφαρμογή τους στην κοινότητα θα δώσουν την ευκαιρία για να γίνουν βελτιώσεις και τα δεύτερης και τρίτης γενιάς πια εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα στα τέλη του 2021 και έπειτα, να επιτυγχάνουν και αυτόν τον στόχο».

Οι δύο επιστήμονες τονίζει επίσης τη σημασία της προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την χορήγηση του εμβολίου, ώστε να επωφεληθούν πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. «Ο εμβολιασμός παγκόσμια και όχι εθνική αναγκαιότητα. Πρωτοβουλίες όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της COVAX επικεντρώνονται στην πρόσβαση όλων εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι σε όλες τις χώρες και μάλιστα ταυτόχρονα. Ο μαζικός εμβολιασμός σε μια ή μερικές χώρες χωρίς το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα δεν θα προσφέρει την προστασία που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα», γράφουν.

Ακόμα κάνουν αναφορά και στο άλλο καυτό θέμα των ημερών, τι γίνεται με όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν; «Θα είναι απαραίτητο ένα «διαβατήριο» εμβολιασμού για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους πριν χρειαστούν ιατρική φροντίδα, ή για όσους θέλουν να εργαστούν στο υγειονομικό τομέα ή τις κοινωνικές υπηρεσίες, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να συμμετάσχουν σε διεθνείς δραστηριότητες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Από τη μια τα ερωτήματα αυτά είναι καίριας σημασίας, από την άλλη αγγίζουν το δικαίωμα του ατόμου να επιλέγει για τον εαυτό του και της συλλογικής υπευθυνότητας. Τι θα πρέπει να θυσιάσει κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί; Πώς θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την συμμόρφωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και πώς η άρνηση να κάνει κανείς το εμβόλιο θα του στερήσει την παρουσία του στον δημόσιο χώρο;», σημειώνουν οι καθηγητές Farrar και Cook.

Και ξεκαθαρίζουν ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια και ότι ο SARS-CoV-2 δεν πρόκειται να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, καθώς θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ώστε να επιβιώνει.

«Αλλά τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια αναμφισβήτητα θα αλλάξουν την πορεία της πανδημίας και θα μας βοηθήσουν να επανέλθουμε στην προ-Covid-19 εποχή», τονίζουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει