Οι πτώσεις των ηλικιωμένων κύρια αιτία των κακώσεων στο νωτιαίο μυελό

Τα ποσοστά τραυματισμού των ηλικιωμένων στη σπονδυλική στήλη από πτώσεις αυξάνονται συνεχώς και είναι μεγαλύτερα από τα ποσοστά τραυματισμών τους σε τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αποδεικνύουν πως η πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη διάρκεια της έρευνας αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 43.000 ενήλικες με κακώσεις του νωτιαίου μυελού που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε αίθουσες επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία μεταξύ των ετών 2007-2009. Η συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 έπεσε από τα 52 άτομα ανά εκατομμύριο το 2007 σε 50 ανά εκατομμύριο το 2009.

Αντίθετα, το ποσοστό των τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη στα άτομα από 65 ετών και άνω, αυξήθηκε από τα 79 ανά εκατομμύριο στα 88 ανά εκατομμύριο στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

«Βλέπουμε μια σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογία των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού», τόνισε ο δρ Edward Hammond, επιστημονικός συνεργάτης στο Διεθνές Κέντρο για την Κάκωση Νωτιαίου Μυελού στο Ινστιτούτο Kennedy Krieger της Βαλτιμόρης.

Οι πτώσεις αντιπροσώπευαν το 41,5% των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού κατά τη διάρκεια της μελέτης και ακολουθούσαν τα τροχαία ατυχήματα κατά 35,5%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού που σχετίζονται με πτώση αντιπροσώπευαν το 30% του συνόλου των τραυματισμών μεταξύ των ηλικιωμένων το 2009 σε σύγκριση με το 23,6% το 2007.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία των ενηλίκων με κακώσεις νωτιαίου μυελού ήταν τα 41 χρόνια ανάμεσα στα έτη 2000 και 2005. Στην παρούσα μελέτη η μέση ηλικία ανέβηκε στα 51 χρόνια.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με κακώσεις νωτιαίου μυελού έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από ό,τι οι νεότεροι ασθενείς να πεθάνουν από τις βλάβες στα έκτακτα περιστατικά και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο με κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Ο ακριβής λόγος που οι κακώσεις στο νωτιαίο μυελό είναι πιο πιθανό να προκληθούν από πτώσεις παρά από τροχαία είναι ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν πως θα μπορούσε να αποτελεί ένα συνδυασμό της συνολικής γήρανσης του πληθυσμού που, όμως, είναι περισσότερο δραστήριος απ’ ό,τι στο παρελθόν, με την ολοένα αυξανόμενη προστασία που προσφέρουν οι αερόσακοι και οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης:

Εξι συμβουλές για την αποφυγή πτώσεων των ηλικιωμένων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει