Οι συναισθηματικές διαταραχές μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη

Η συναισθηματική δυσφορία είναι πιθανότατα ένδειξη ότι ένα άτομο θα αναπτύξει διαβήτη, ανεξάρτητα αν συντρέχουν ή όχι άλλοι βιοχημικοί παράγοντες, που συντελούν στην εμφάνισή του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μελέτη που έγινε σε Ισραηλινούς στρατιώτες και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, έδειξε ότι οι συναισθηματικές διαταραχές επιφέρουν αύξηση του διαβήτη κατά 1,53 φορές και επισημαίνει πως η αύξηση αυτή γινόταν ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν άλλοι βιοχημικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του τμήματος Ιατρικής Chaim Sheba, στο Ισραήλ, αξιολόγησαν τα στοιχεία από 32.586 στρατιώτες, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη ΜΕΛΑΝΥ, η οποία έγινε στο Ισραήλ και κατέγραφε τον τρόπο διατροφής, τον μεταβολισμό τους και τον τρόπο ζωής τους. Η μελέτη έγινε με στόχο να αξιολογηθεί κατά πόσο επιδρούν οι κλινικοί και βιολογικοί παράγοντες στους νέους ως προς την καρδιομεταβολική νοσηρότητα. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε το 1995 και τελείωσε το 2011. Οι επιστήμονες εκτός από το ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωσαν από τους εθελοντές, τούς υπέβαλαν και σε εξετάσεις αίματος.

Παρατήρησαν ότι 1.341 στρατιώτες είχαν συναισθηματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της μελέτης και 723 εξ αυτών εκδήλωσαν διαβήτη. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η συναισθηματική αυτή δυσφορία συσχετίστηκε με την εκδήλωση διαβήτη μετά από μία αναλυτική παρατήρηση συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, το οικογενειακό ιστορικό τους, τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων που είχαν, την ποιότητα του ύπνου τους, τη φυσική τους δραστηριότητα, το Δείκτη Μάζας Σώματος που είχαν και φυσικά την ηλικία τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που είχαν κάποιοι εκ των στρατιωτών για την ζωή τους, επηρέαζαν τη συνολική τους ευημερία. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Gilad Twig, όταν η συναισθηματική δυσφορία καταγραφόταν τουλάχιστον σε 2 επισκέψεις των συμμετεχόντων στο Ιατρικό Κέντρο, τότε η αθροιστική επίπτωση του διαβήτη αυξανόταν κατά 15%. Αντίθετα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειωνόταν, όταν η συναισθηματική αυτή δυσφορία που ένιωθαν κάποιοι εθελοντές ομαλοποιείτο σε χαμηλά επίπεδα.

Από όλα αυτά οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τελικά οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθηματικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη άσχετα στο τι ηλικία βρίσκονται και αν συνυπάρχουν άλλοι παράγοντες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει