Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου

Τα φύλλα φασκόμηλου προέρχονται από το officinalis Salvia, έναν μικρό θάμνο που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο. Είναι πράσινα με ισχυρή μυρωδιά που μοιάζει με τα εσπεριδοειδή και χρησιμοποιούνται ως θεραπεία στην εναλλακτική ιατρική.

Το έλαιο μπορεί να αφαιρεθεί από τα φύλλα φασκόμηλου με σύνθλιψη και στη συνέχεια συνδυάζεται με οινόπνευμα ή προστίθεται σε κάψουλες. Τα φύλλα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να προστεθούν στο βραστό νερό για να γίνει ένα φαρμακευτικό ρόφημα τσαγιού.

Μία από τις πιο κοινές καταστάσεις υγείας για τις οποίες οι βοτανολόγοι συνιστούν το φασκόμηλο είναι η ανακούφιση από τον βήχα και τον πονόλαιμο. Το έλαιο ή τα αποξηραμένα φύλλα προστίθενται στο ζεστό νερό και στη συνέχεια μπορεί να γίνει γαργάρα. Πιστεύεται πως το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρέχουν επίσης ένα χαλαρωτικό αίσθημα στο λαιμό.

Τα φύλλα του φασκόμηλου χρησιμοποιούνται επίσης ως θεραπεία για την εφίδρωση. Αν και δεν έχει αποδειχθεί, μερικοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι το λάδι από τα φύλλα του φασκόμηλου μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ανεξέλεγκτη εφίδρωση συνιστάται να δοκιμάσουν φύλλα φασκόμηλου σε κάψουλες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους. Το φασκόμηλο μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως μία θεραπευτική επιλογή για γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, ιδίως ως μέσο για τον έλεγχο των εξάψεων.

Τα πεπτικά προβλήματα επίσης πιστεύεται ότι μπορούν να ηρεμήσουν με τη χρήση των φύλλων του φασκόμηλου. Οι υποστηρικτές του βοτάνου αναφέρουν πως η χορήγησή του από το στόμα μπορεί να παρέχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τη θεραπεία της δυσπεψίας και τις κράμπες στο στομάχι. Επίσης, πιστεύεται ότι τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορούν να θεραπεύσουν το έλκος του στομάχου που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις.

Το φασκόμηλο, το έλαιο των φύλλων του και τα αποξηραμένα φύλλα, μπορούν ωστόσο να έχουν παρενέργειες για ανθρώπους που έχουν ορισμένα θέματα υγείας. Μπορεί για παράδειγμα να αυξήσει την πιθανότητα επιληπτικών κρίσεων αν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Οι άνθρωποι με επιληψία ή άλλες συνθήκες που σχετίζονται με επιληψία γενικά συμβουλεύονται να αποφεύγουν το συγκεκριμένο βότανο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη, επειδή το έλαιο αν συνδυαστεί με αλκοόλ ή ζάχαρη μπορεί να αυξήσει αναπάντεχα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του διαβητικού ατόμου.

Η χρήση των φυτικών συμπληρωμάτων, όπως το φασκόμηλο γενικά συνιστάται μόνο για ενήλικες. Οι επιπτώσεις στα παιδιά συνήθως δεν ελέγχονται, γι’ αυτό και είναι καλύτερο να μην συνταγογραφηθούν τέτοιου είδους συμπληρώματα για παιδιά. Οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα φασκόμηλου, ούτε να πίνουν τσάι φασκόμηλου, όχι επειδή θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ίδιες, αλλά ακριβώς επειδή είναι προς το παρόν άγνωστες οι επιπτώσεις του στα βρέφη και τα παιδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει