Ολα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το κολλαγόνο

Πόσα πραγματικά ξέρουμε για το κολλαγόνο, την άφθονη αυτή πρωτεΐνη που καλύπτει το 30% της πρωτεΐνης στα θηλαστικά; Μπορείτε να σκεφτείτε το κολλαγόνο σαν τσιμέντο που κρατά ενωμένο το σώμα.

Υπάρχουν πάνω από 25 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου που είναι ένα φυσικό μέρος του σώματος. Κι αυτό είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει πως το κολλαγόνο είναι ένα μέρος του δέρματός μας. Γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο για να κρατάει το δέρμα νεανικό, καθώς το βοηθά να διατηρεί τη φυσική του ελαστικότητα. Το κολλαγόνο βρίσκεται, επίσης, στους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, τον κερατοειδή χιτώνα και ακόμα στο πεπτικό σύστημα. Το κολλαγόνο είναι επίσης γνωστό ότι έχει καλή αντοχή στο τέντωμα, ενώ βοηθά την υποστήριξη των ιστών του σώματος ως ένα από τα κύρια μέρη αυτού που ονομάζουμε εξωκυττάριο πλέγμα.

Είναι επίσης γνωστό ότι εμπλέκεται στην κατασκευή ισχυρότερων αιμοφόρων αγγείων. Οταν το κολλαγόνο υποβαθμίζεται, τότε εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος και η επιφάνεια του δέρματος είναι πιο εύκολο να υποστεί ζημιές. Αυτή η καταπληκτική ουσία λοιπόν κάνει πραγματικά απίστευτα πράγματα.

Ενώσεις με δερματικά γεμίσματα υαλουρονικού οξέος πιστεύεται ότι τονώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και αποκαθιστούν την πραγματική δομή του δέρματος.

H επιστήμη έχει βρει ότι το κολλαγόνο είναι σε θέση να αλλάζει από μία άκαμπτη μορφή σε μια πιο ευέλικτη και το αντίστροφο. Αυτό βοηθά τους ερευνητές να δημιουργήσουν φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καθώς δεν αφήνουν το κολλαγόνο να σπάσει στις αρτηριακές πλάκες.

Το κολλαγόνο από βόεια κρέατα έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επούλωση των ούλων.

Οπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, όσο τα χρόνια περνούν ο άνθρωπος αδυνατεί να παράγει φυσικό κολλαγόνο στις ίδιες ποσότητες μ’ αυτές που το έκανε όταν ήταν νέος. Η παραγωγή του κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνεται και οι δομές των κυττάρων αρχίζουν να χάνουν δύναμη. Το δέρμα γίνεται πιο εύθραυστο, λιγότερο ελαστικό, ενώ οι ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους. Τα μαλλιά μπορεί να χάσουν το νεανικό χρώμα και τη λάμψη τους και οι αρθρώσεις την ευελιξία τους. Τα προϊόντα που βάζουν «φρένο» σ’ αυτή τη μείωση είναι δικαιολογημένα πολύ δημοφιλή.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει καταλήξει σε διάφορους τρόπους για να γυρίσει πίσω το ρολόι για όσους το επιθυμούν. Υπάρχουν ενέσιμα υλικά πλήρωσης των μαλακών ιστών (ευέλικτοι ιστοί) που μπορεί να πάρει κανείς από έναν δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Οι ενέσεις γίνονται κατά κανόνα γύρω από το στόμα και το μέτωπο, όπου εμφανίζονται συνήθως οι πρώτες ρυτίδες.

Αν οι ενέσεις και οι γιατροί δεν είναι το… φόρτε σας μια τοπική θεραπεία που μπορεί να λειτουργήσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος μπορεί να είναι η απάντηση, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε τις ετικέτες των προϊόντων.

Η ενυδάτωση μπορεί να σας βοηθήσει να δείχνετε νεότεροι, αν και συνήθως «εργάζεται» στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, ενώ οι κρέμες και τα συμπληρώματα διατροφής, εργάζονται στα βαθύτερα στρώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει