Ορθοστατική υπόταση: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Ενα αίσθημα ζάλης ή ναυτίας κατά την αλλαγή θέσης του σώματος είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη ζαλάδα και αν και συνήθως δεν είναι επιβλαβής από μόνη της, η χρόνια ορθοστατική υπόταση μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης και μπορεί να απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ιατρική φροντίδα.

Οταν είστε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, το αίμα τείνει να συγκεντρώνεται στα άκρα, στα πόδια και στις κάτω περιοχές του σώματος, αποστραγγίζοντας από το άνω μέρος του τα τυπικά επίπεδα της ροής του αίματος. Αν ένα άτομο στέκεται ξαφνικά όρθιο, η απώλεια του αίματος στο άνω μέρος του σώματος μπορεί να γίνει εμφανής, προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα, ή ένα αίσθημα λιποθυμίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλακάουτ, εμετό ή θολή όραση.

Ο λόγος που δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι την ορθοστατική υπόταση είναι πως το σώμα προσπαθεί γρήγορα να αυτο-προστατευτεί από την έλλειψη του αίματος χρησιμοποιώντας την αγγειοσυστολή. Αυτή η φυσική διαδικασία κυκλοφορεί γρήγορα το αίμα μέσω του σώματος, επιστρέφοντας την πίεση του αίματος στο φυσιολογικό και την πρόληψη τυχόν συμπτωμάτων ορθοστατικής υπότασης. Αν ένας δευτερεύων παράγοντας, όπως μια ασθένεια ή πρόβλημα του αίματος, επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος στο άνω μέρος του σώματος, τα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν, σε ήπιες ή σε σοβαρότερες μορφές.

Οι αιτίες της ορθοστατικής υπότασης είναι ποικίλες. Προβλήματα στον τρόπο ζωής, όπως η ανεπαρκής διατροφή, αφυδάτωση ή θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή πτώση της πίεσης του αίματος και να κάνουν τον άνθρωπο να ζαλίζεται όταν προσπαθεί να σηκωθεί απότομα. Οι ηλικιωμένοι είναι, επίσης, πιο πιθανό να παρουσιάσουν την κατάσταση αυτή, καθώς το κυκλοφορικό τους σύστημα έχει επιβραδυνθεί φυσιολογικά λόγω της γήρανσης.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ορθοστατική υπόταση. Μπορεί να είναι μια κοινή παρενέργεια των φαρμάκων για την υψηλή πίεση του αίματος, ειδικά αν το φάρμακο λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα και η νόσος του Πάρκινσον έχουν δείξει ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά κάνουν πιο συχνή την εμφάνιση της ορθοστατικής υπότασης. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα και οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ξεκούραση στο κρεβάτι, θεωρείται επίσης πιθανό να παρουσιάσουν τα συμπτώματά της. Μπορεί ακόμα να είναι ένα συχνό πρόβλημα για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία.

Αν η ζαλάδα ή η ναυτία όταν στέκεστε όρθιοι είναι ένα σταθερά συχνό φαινόμενο, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα γιατρό. Ενώ είναι σχετικά αβλαβής από μόνη της, η ορθοστατική υπόταση μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη κατάσταση, επομένως μπορεί να απαιτηθούν κάποιες εξετάσεις αντοχής και καρδιακού ρυθμού. Εάν η αρτηριακή πίεση προσδιορίζεται πολύ χαμηλή για τις φυσιολογικές λειτουργίες, θα πρέπει να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της συγκεκριμένης κατάστασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει