Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις φλέβες του σώματος και τη ροή του αίματος. Για να κατανοήσουμε την κατάσταση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς ρέει το αίμα στο ανθρώπινο σώμα.

Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αίματος, που περιέχει οξυγόνο, σε όλα τα μέρη του σώματος, από την καρδιά. Ωστόσο, η ροή του αίματος δεν σταματά εκεί. Αντ’ αυτού, οι φλέβες πρέπει να μεταφέρουν το αίμα που πλέον στερείται οξυγόνου (αφού το έχει παραδώσει), πίσω στην αφετηρία του, δηλαδή στην καρδιά.

Μερικές φορές οι φλέβες καταστρέφονται ή είναι πολύ αδύναμες για να μετακινήσουν το αίμα πίσω στην καρδιά με αποτελεσματικότητα. Οταν συμβεί αυτό, η κατάσταση που αναπτύσσεται, αναφέρεται ως φλεβική ανεπάρκεια. Οταν συμβαίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρεται ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Οι μύες των ποδιών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην προώθηση του αίματος πίσω στην καρδιά. Οταν ένα άτομο είναι όρθιο, οι φλέβες των ποδιών έχουν μια σκληρότερη δουλειά, λόγω των επιπτώσεων της βαρύτητας. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι φλέβες πρέπει να βασίζονται σε βοήθεια από τους μύες για να κινηθεί το αίμα πίσω και προς την καρδιά. Οι μύες λειτουργούν πιέζοντας τις φλέβες στα δύο πόδια ενός ατόμου, βοηθώντας στη μετακίνηση του αίματος προς τα πάνω. Οι βαλβίδες των φλεβών λειτουργούν για να διασφαλίσουν ότι το αίμα ρέει προς τα πάνω και δεν πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Πώς το κάνουν αυτό; Κλείνουν, όταν οι μύες χαλαρώνουν, αποτρέποντας το αίμα να πάρει λάθος δρόμο.

flev
Ενα άτομο με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτύξει κιρσούς

Το περπάτημα βοηθά τους μύες, τις φλέβες και τις βαλβίδες να λειτουργούν καλά, ώστε να μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Το αντίθετο θα συμβεί όταν ένα άτομο κάθεται ή στέκεται όρθιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, το αίμα θα συγκεντρωθεί στα πόδια του και η πίεση του αίματος μέσω των φλεβών των ποδιών μπορεί να αυξηθεί. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, οι φλέβες μπορεί να τεντώσουν, να αποδυναμωθούν και να υποστούν ζημιά.

Οταν ένα άτομο έχει χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μπορεί να εμφανίσει οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους, καθώς και ασυνήθιστα σφιχτά πόδια ιδιαίτερα στην περιοχή της κνήμης. Μπορεί, επίσης, να παρατηρείται κούραση στα πόδια και ανησυχία, ή ακόμα και πόνος, ειδικά κατά τη διάρκεια ή μετά το περπάτημα. Ενα άτομο με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτύξει επίσης φλεβίτιδα.

Η θεραπεία για την πάθηση εξαρτάται από τη σοβαρότητά της. Σε ήπιες περιπτώσεις οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση, η κιρσεκτομή ή διάφορες θεραπείες, όπως σκληροθεραπεία, θερμοπηξία της φλέβας με λέιζερ ή ραδιοκύματα είναι απαραίτητες. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν απογύμνωση της φλέβας, χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, επισκευή βαλβίδας, αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ.

Πρόσφατες μελέτες, τέλος, έχουν δείξει πως η χρήση βιοφλαβονοειδών που προέρχονται από εκχύλισμα φύλλων κόκκινου σταφυλιού (Vitis Vinifera) μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει από τον πόνο, αλλά να δυναμώσει τις φλέβες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει