Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την κολπική ξηρότητα

Παρά το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ντρέπονται να συζητήσουν το θέμα της κολπικής ξηρότητας, είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες θα αναγκαστούν να το βιώσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η έρευνα, μάλιστα, δείχνει πως το 40%-60% των γυναικών πάσχουν από κολπική ξηρότητα, ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση προκαλεί μια… βουτιά των οιστρογόνων, που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κολπική λίπανση και βοηθούν επίσης να εξισορροπηθεί το pΗ του κόλπου. Γι’ αυτό όταν φτάνει η εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κολπική ξηρότητα, αλλά και από κολπικές μολύνσεις (που προκύπτουν αν το pH δεν είναι εξισορροπημένο), καθώς επίσης και από εξάψεις.

Η εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος ένοχος πίσω από την κολπική ξηρότητα. Αυτή συνδέεται, επίσης, με την ορμονική αντισύλληψη, τις λοιμώξεις και το άγχος. Δυστυχώς, μερικές γυναίκες δεν ανακαλύπτουν ποτέ την αιτία για την ξηρότητα του κόλπου τους, επειδή ντρέπονται να συζητήσουν το θέμα με το γιατρό τους.

Ακόμα, ένας ξηρός κόλπος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική απόλαυση μιας γυναίκας. Μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο και να οδηγήσει σε προβλήματα τη σχέση του ζευγαριού. Καθώς, μάλιστα, η γυναίκα δεν προτίθεται να πει ούτε στον σύντροφό της τι τής συμβαίνει εκείνος θα μείνει να αναρωτιέται τι έχει κάνει λάθος.

Εάν ο πόνος και η ξηρότητα συνεχίζεται και παραμένει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί η γυναίκα να αρχίσει να μαζεύεται και να μην θέλει να κάνει σεξ. Αυτό μπορεί να την οδηγήσει να αντιστέκεται συνολικά στις σεξουαλικές προτάσεις του συντρόφου της και, ακόμα κι αν τελικά η κολπική ξηρότητα υποχωρήσει, οι μνήμες της επώδυνης σεξουαλικής επαφής μπορεί να συνεχίσουν να τη στοιχειώνουν.

Ευτυχώς, υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των κρεμών που μπορεί να περιλαμβάνουν οιστρογόνα και καταφέρνουν να ανατρέψουν την κολπική ξηρότητα και να επαναφέρουν τον υγιή κολπικό ιστό. Η λίπανση είναι ζωτικής σημασίας για την άνεση, αλλά μπορείτε να βρείτε και λιπαντικά που μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την απόλαυσή σας. Υπάρχουν πολλά στην αγορά που εντείνουν τις αισθήσεις και την αύξηση της σεξουαλικής απόλαυσης για εσάς και τον σύντροφό σας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο τρόπος ζωής σας είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινός και να είστε δύσπιστες όσον αφορά το τι είναι αυτό που προκαλεί την κολπική ξηρότητα. Αν χρειάζεστε έναν επιπλέον λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, αρκεί να γνωρίζετε πως το τσιγάρο θα μπορούσε να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό θα μπορούσε να εντείνει την κολπική ξηρότητα. Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αισθήσεις σας και να οδηγήσει επίσης σε κολπική ξηρότητα, γι’ αυτό περιορίστε τον εαυτό σας σε μόλις ένα ή δύο ποτήρια κρασί, ειδικά αν σκοπεύετε αργότερα να κάνετε σεξ.

Επιπλέον, όταν πρόκειται για τη σεξουαλικότητα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν δεν το… χρησιμοποιείτε, θα το χάσετε! Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα όχι μόνο θα σάς οδηγήσει σε περισσότερους οργασμούς, αλλά θα βελτιώσει την κυκλοφορία στα γεννητικά σας όργανα και θα βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής λίπανσης.

Τα σεξουαλικά βοηθήματα μπορούν επίσης να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αυξήσετε την ευχαρίστησή σας και τη σεξουαλική σας διέγερση, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους ή με το σύντροφό σας. Και, αν είστε ντροπαλές για να πάτε σε ένα sex shop μπορείτε να τα παραγγείλετε διακριτικά από ένα site.

Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο είναι το θέμα με το γιατρό σας. Μη διστάζετε να συζητήσετε μαζί του τους προβληματισμούς σας. Είναι εκεί για να σας βοηθήσει. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τη σεξουαλικότητά σας και είναι στο χέρι σας να προστατέψετε τη σεξουαλική υγεία σας για όλη σας τη ζωή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει