Οσα πρέπει να γνωρίζετε για το τάισμα με το μπιμπερό

baby-babybottle

Για μια νέα μαμά το τάισμα του μωρού της με μπιμπερό, είναι ένας πραγματικά καινούργιος κόσμος. Εχοντας συνηθίσει τόσο η ίδια όσο και το μωρό το θηλασμό, το πρώτο της συναίσθημα είναι η ανησυχία.

Υπάρχουν στο μυαλό της τόσες πολλές απορίες για το τι πρέπει να επιλέξει και για το κατά πόσο αυτό είναι κατάλληλο. Από το είδος του μπουκαλιού μέχρι τον τύπο του γάλακτος του μωρού της. Στη δεύτερη περίπτωση το λόγο έχει ο γιατρός. Στην πρώτη, όμως το ίδιο το μωρό μπορεί να σας αφήσει να καταλάβετε για το τι του αρέσει καλύτερα. Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ελαφρύτερα από το γυαλί και ανθεκτικότερα, αλλά δεν μπορούν να διαρκέσουν για όσο διάστημα διαρκεί ένα γυάλινο μπιμπερό.

Στο παρελθόν, μερικοί γονείς επέλεγαν το γυαλί για να αποφύγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) που χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια. Τώρα, τα πλαστικά μπουκάλια δεν περιέχουν όλα δισφαινόλη.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπιμπερό του μωρού σας για να επιλέξετε αυτό που είναι το περισσότερο κατάλληλο:

bottle-nipple

Τι πρέπει να ξέρετε για τις θηλές

Οι περισσότερες θηλές φτιάχνονται από σιλικόνη ή λάτεξ και βγαίνουν σε διάφορα σχήματα. Μερικές φορές έχουν διαφορετικές «ταχύτητες ροής» με βάση το μέγεθος της τρύπας της θηλής. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε διάφορα είδη για να δείτε τι προτιμάει το μωρό σας περισσότερο. Ελέγξτε τις θηλές τακτικά για σημάδια φθοράς ή για ρωγμές. Αντικαταστήστε τυχόν φθαρμένες ή αποχρωματισμένες.

sterilising-baby-bottle

Αποστειρώστε τα μπουκάλια πριν από την πρώτη χρήση

Αποστειρώστε τα μπιμπερό και τις θηλές σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά. Μετά από αυτό, μπορείτε να τα πλύνετε με απορρυπαντικό και ζεστό νερό – με το χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων – κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Μπορεί, βέβαια, να προτιμάτε να πλένετε τα μπουκάλια με το χέρι, καθώς υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι  υπάρχει διαρροή χημικών ουσιών από το πλαστικό, όταν αυτό εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

bottlefeeding

Πώς να κρατάτε το μωρό σας όταν πίνει το γάλα του

Κρατήστε το μωρό με το κεφάλι του λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Κρατήστε το μπουκάλι και παρακολουθήστε το να πίνει το γάλα. Βλέποντας το μωρό σας θα σας βοηθήσει να ξέρετε πότε θα έχει τελειώσει. Εάν το μωρό σας επιβραδύνει, βοηθήστε το να ρευτεί.

mom-sleep

Κρατήστε το μπουκάλι

Oταν είστε κουρασμένες, μπορεί να είναι δελεαστικό να στηρίζετε το μπουκάλι σε ένα μαξιλάρι και να αφήνετε το μωρό σας να πίνει μόνο του. Ωστόσο, αν κρατάτε το μπουκάλι είναι πιο ασφαλές. Αν αφήσετε το μωρό σας να πίνει το γάλα μόνο του, αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμού και φθοράς των δοντιών. Επίσης, αυτό μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αφτιού. Ετσι, απολαύσετε το χρόνο σας μαζί με το μπουκάλι!

baby-with-bottle

Πώς θα ξέρετε ότι το μωρό σας έχει χορτάσει;

Το μωρό σας θα σας αφήσει να ξέρετε πότε έχει τελειώσει το γεύμα του. Μπορεί να σταματήσει το πιπίλισμα, ή να στρέψει το κεφάλι του μακριά από το μπουκάλι. Αν είναι μεγαλύτερο, θα σπρώξει το μπουκάλι. Μπορεί να θέλετε να του δώσετε την ευκαιρία να αλλάξει γνώμη, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το πιέσετε να πιει όλο το περιεχόμενο του μπουκαλιού.

burb

Πώς να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί;

Εάν το μωρό σας χρειάζεται να ρευτεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη σίτιση, κρατήστε το στην αγκαλιά σας ή βάλτε το να ξεκουραστεί στον ώμο σας. Χτυπήστε το απαλά ή τρίψτε του την πλάτη. Επίσης, μπορείτε να βάλετε την κοιλιά του προς τα κάτω στην  αγκαλιά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του, χτυπώντας ελαφρά την πλάτη. Το μωρό σας μπορεί να βγάλει λίγο γάλα, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε πρόχειρο ένα πανί. Αν ωστόσο, δεν έχει ρευτεί μετά από λίγα λεπτά, παρά το γεγονός ότι έχει φάει, μην ανησυχείτε. Δεν ρεύονται όλα τα παιδιά.

spit-up

Βοηθήστε το να μην βγάζει γάλα

Εάν το μωρό σας βγάζει αρκετό γάλα, δοκιμάστε να το κάνετε να ρεύεται συχνά κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Μην το βάζετε να καθίσει ή μην παίζετε μαζί του για 20 με 30 λεπτά μετά τα γεύματα. Αν ανησυχείτε για το πόσο γάλα βγάζει, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Baby-Doctor-Mother

Πρέπει να αλλάξετε τύπο γάλακτος;

Εάν το μωρό σας βγάζει πολύ γάλα ή είναι ανήσυχο, ίσως φταίει ο τύπος του γάλακτος που χρησιμοποιείτε. Μερικές φορές, τα μωρά μπορεί να έχουν αλλεργίες που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, εμετό, ξηρό ή κόκκινο δέρμα. Εάν βλέπετε κάτι τέτοιο, μιλήστε με το γιατρό του μωρού σας. Αυτός θα σας πει αν χρειάζεται να αλλάξετε γάλα.  Μην κάνετε κάποια αλλαγή χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει