Οσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς με αγόρια στην εφηβεία

Είναι δύσκολη υπόθεση για έναν γονιό να έχει αγόρι στην εφηβεία. Πολλές φορές θα χρειαστεί να διαχειριστεί καταστάσεις. Από το παθιασμένο ενδιαφέρον του για την τεχνολογία μέχρι το ακατάστατο δωμάτιό του.

Μπορεί να ανησυχεί για τις επιδόσεις του στο σχολείο, τις παρέες του, για τις σχέσεις του με τα κορίτσια και τον τρόπο που επικοινωνεί και συμπεριφέρεται γενικότερα.

Και όσο περισσότερο βουτάει στα… βαθιά τόσο πιο πολλά πράγματα ανακαλύπτει ότι αγνοεί για την ευαίσθητη αυτή ηλικία του παιδιού.

Παρακάτω παρατίθενται έξι πράγματα που όλοι οι γονείς έφηβων αγοριών θα πρέπει να γνωρίζουν:

Τα αγόρια ενεργούν σαν να μην νοιάζονται για τους φίλους, την οικογένεια ή τις σχολικές εργασίες. Ακόμη και όταν νοιάζονται βαθιά, τα αγόρια μαθαίνουν να αποφεύγουν να δείχνουν φόβο, αγάπη, θλίψη ή ακόμα και ενθουσιασμό, επειδή νιώθουν ότι πιέζονται να «δρουν σαν άντρες». Από τον Μπάτμαν που δεν χαμογελά ποτέ έως τους βλοσυρούς πρωταγωνιστές των video games οι ήρωες των κινουμένων σχεδίων αγοριών είναι μη συναισθηματικοί. Οι γονείς, οι οποίοι παροτρύνουν τους γιους τους να έχουν αυτοέλεγχο ή οι προπονητές που συμπεριφέρονται ανάλογα προς τα αγόρια, όλοι ασκούν πίεση προς αυτά με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, με την υποστήριξη και την επικοινωνία, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα αγόρια να ξεπεράσουν αυτή την πίεση.

Η ιδέα ότι τα αγόρια είναι πιο εύκολα ή «λιγότερο περίπλοκα» είναι ένας μύθος. O κόσμος των αγοριών είναι γεμάτος με κοινωνικούς περιορισμούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα κορίτσια. Μπορεί να βρει κανείς τους «εγκέφαλους» που κυριαρχούν στις δικές τους μικρές κοινωνικές ομάδες και οι οποίοι αποφασίζουν για το τι είναι αστείο και τι όχι. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να ταιριάξουν στην ομάδα αναλαμβάνοντας ρόλους όπως επί παραδείγματι του διασκεδαστή. Η φιλία υπερισχύει, αλλά μπορεί να βρει μπροστά της διαμάχες, προσβολές αλλά και πικρίες.

Οι γονείς συχνά πιστεύουν οι γιοι τους δεν έχουν κοινωνικές συγκρούσεις, επειδή δεν ζητούν βοήθεια. Ενα αγόρι μπορεί να πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει για τα πειράγματα ενός φίλου που δεν θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα πειράγματα. Ετσι είναι πιθανό να προσποιηθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν το ενδιαφέρει. Το καλύτερο όμως που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε μαζί του και να το πείσετε να «ανοιχτεί» και να σας εκμυστηρευτεί τυχόν προβλήματά του.

Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του αγοριού και οι γονείς σπάνια θέτουν τις σωστές ερωτήσεις για αυτά. Οταν προσπαθούν να βάλουν κανόνες στα βιντεοπαιχνίδια, οι γονείς συχνά επικεντρώνονται στα όρια και την καταλληλότητα, ενώ μαθαίνουν πολύ λίγα πράγματα σχετικά με τα ίδια τα παιχνίδια. Ενώ ο καθορισμός των ορίων και της καταλληλότητας είναι σημαντικά, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια παιχνιδιών. Αποκτούν τα αγόρια την αίσθηση της κυριαρχίας, συμμετέχουν προσεκτικά ή εργάζονται μέσα από τις προκλήσεις; Μήπως είναι εκτεθειμένα στον σεξισμό, τον ρατσισμό, ή τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Το πορνό είναι αναπόφευκτο και οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με τους γιους τους γι’ αυτό. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, και κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να μάθουν κάτι για το σεξ εκεί. Ακόμα και τα καλύτερα φίλτρα γονικού ελέγχου στον κόσμο δεν μπορούν να επεκταθούν στους υπολογιστές των φίλων και γειτόνων. Οι γονείς δεν μπορούν να μιλήσουν με τους γιους τους για το σεξ, χωρίς να αναφέρουν την πορνογραφία, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν δει ή θα δουν και θα ακούσουν κάτι γι’ αυτό.

Το να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τα αγόρια απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Εχοντας εκπαιδευτεί από νωρίς να μην μοιράζονται πολλά από την προσωπική τους ζωή, τα αγόρια κλείνουν το στόμα με το πρώτο σημάδι του μεγάλου ενδιαφέροντος από έναν γονέα – πάρα πολλές ερωτήσεις, πάρα πολύ συναίσθημα, πάρα πολλή ανάμιξη. Τα αγόρια δεν θα μιλήσουν με τους ανθρώπους που νομίζουν ότι θα τα πατρονάρουν και θα αντιδράσουν ανεξάρτητα από τις προθέσεις των γονιών τους. Για να πείσει ένας γονέας ένα αγόρι να μιλήσει μαζί του θα πρέπει να σέβεται τα όριά του και πάνω απ’ όλα να μην επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα ο ίδιος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει