Αν οι γονείς καπνίζουν πολύ, θα καπνίσουν και τα παιδιά

Οσο περισσότερο καπνίζει ένας γονιός μπροστά στο παιδί του, όταν αυτό βρίσκεται σε μικρή ηλικία, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει και το ίδιο καπνιστής όταν μεγαλώσει, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Είναι σαφές ότι ο εθισμός στο κάπνισμα μπορεί να είναι κληρονομικός, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από μια γενετική επίδραση. Οσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά βλέποντας τους γονείς τους να καπνίζουν, τόσο περισσότερο θα καπνίσουν και τα ίδια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο δρ Darren Mays του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν και οι συνεργάτες του πήραν αρκετές φορές συνεντεύξεις από 400 παιδιά, ηλικίας 12 έως 17 ετών, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 ετών. Ζήτησαν από τους εφήβους να τούς πουν πόσο συχνά κάπνιζαν οι γονείς τους και επίσης τούς ρώτησαν σχετικά με το αν και εκείνοι κάπνιζαν και πόσο.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς ήταν τακτικοί καπνιστές, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι και οι ίδιοι καπνιστές. Αντίθετα, οι έφηβοι των οποίων οι γονείς δεν κάπνιζαν ή είχαν σταματήσει το κάπνισμα, δεν παρουσίασαν μεγάλες πιθανότητες να καπνίζουν οι ίδιοι.

Οσο περισσότερα χρόνια κάπνιζαν οι γονείς, τόσο μεγάλωνε και η πιθανότητα να καπνίζουν οι έφηβοι, έγραψαν ο Mays και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Pediatrics.

«Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι απόγονοι γονιών που διακόπτουν το κάπνισμα είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν και όσοι το κάνουν, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γονιών τους και να σταματήσουν κι αυτοί το κάπνισμα», έγραψαν.

Το γεγονός αυτό καθιστά σημαντικό για τους παιδιάτρους να ζητήσουν από τους γονείς που καπνίζουν να βρουν τρόπο να σταματήσουν το κάπνισμα, αν δεν θέλουν να αυξηθούν οι πιθανότητες να γίνει το παιδί τους καπνιστής», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για θανάτους από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα περισσότερα παιδιά καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο πολύ κάτω από την ηλικία των 18, ενώ πολλά παιδιά που καπνίζουν στην εφηβεία τους περιστασιακά, γίνονται στα πρώτα μόλις χρόνια της ενήλικης ζωής τους τακτικοί καπνιστές. Υπολογίζεται πως το 90% των ενήλικων καπνιστών ξεκίνησε να καπνίζει πριν φτάσει τα 18 χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει