Οταν το παιδί μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του σεξ

Είναι μια στιγμή που δεν έχουν βιώσει όλοι οι γονείς, αλλά είναι αυτή την οποία όλοι φοβούνται:  Να απολαμβάνουν ένα παθιασμένο σεξ και κάποια στιγμή το παιδί τους να μπει στην κρεβατοκάμαρα.

Μήπως έχετε μόλις σημαδέψει το παιδί σας για όλη του τη ζωή; Σίγουρα όχι, αλλά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, μπορεί να έχετε κάποια εξήγηση να δώσετε.

Προτού, όμως, πείτε οτιδήποτε στο παιδί σας, θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε τι άκουσε, τι είδε και αν κατάλαβε τι γινόταν.

Το πώς θα αντιμετωπίσετε το όλο θέμα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν κάνουν σεξ κοντά στο μωρό τους.

Πολλές οικογένειες επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους, ή να έχουν τα μωρά τους μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Δεν φαίνεται να είναι επιβλαβές να υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα όταν το μωρό κοιμάται, ή ακόμα και όταν είναι ξύπνιο. Τα μωρά δεν μπορούν να επεξεργαστούν τι κάνουν οι γονείς τους, έτσι δεν έχει καμιά σημασία για αυτά.

Δείτε παρακάτω πώς μπορεί να αντιδράσει κάθε ηλικιακή ομάδα:

Μικρά παιδιά: Για κάποια μικρά παιδιά το σεξ μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, ενώ κάποια άλλα, ίσως να χρειαστεί να τα καθησυχάσετε. Τα παιδιά μερικές φορές νομίζουν ότι κάτι βίαιο ή τρομακτικό συμβαίνει και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εξηγήστε στο παιδί ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε μια προσωπική στιγμή και ότι δεν πληγώνει ο ένας τον άλλον. Μείνετε σε αυτά, εκτός και αν το παιδί έχει περισσότερα ερωτήματα.

Παιδιά ηλικίας δημοτικού: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν κάποια περιέργεια για το σεξ, αλλά την ίδια στιγμή, γενικά θέλουν να μείνουν μακριά από το θέμα. Πάντα να ακολουθείτε τις προθέσεις του παιδιού σας σχετικά με το τι μπορεί να χειριστεί. Αν αισθάνεται άβολα με τη συζήτηση για το σεξ, αφήστε την για αργότερα.

Προεφηβική ηλικία: Σε αυτή την ηλικία, πολλά παιδιά γνωρίζουν τι συμβαίνει και μπορεί να κάνουν ακόμη και θορύβους αποδοκιμασίας αν μπαίνουν κατά λάθος στην κρεβατοκάμαρα τη στιγμή που κάνετε σεξ. Ωστόσο, αυτό είναι μια κατάλληλη στιγμή, για να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι το σεξ είναι μια ιδιωτική, ευχάριστη δραστηριότητα, που λαμβάνει χώρα σε σχέσεις ενηλίκων.

Εφηβοι: Τα μεγαλύτερα παιδιά μερικές φορές διασκεδάζουν όταν υποθέτουν ότι οι γονείς τους κάνουν σεξ. Ωστόσο, πολλές φορές η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και άγχος. Οι έφηβοι μπορούν να χειριστούν καλύτερα την ιδέα ότι οι γονείς τους είναι σεξουαλικά όντα, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλουν να δουν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, δεν έχετε μόνο να ανησυχείτε για το αν το παιδί σας μπει μέσα στην κρεβατοκάμαρα όταν κάνετε σεξ. Ισως να χρειαστεί να εξηγήσετε και άλλα πράγματα, όπως τα ερωτικά παιχνίδια, την αυτοϊκανοποίηση ή ακόμα και την πορνογραφία.

Η μέση ηλικία που ένα παιδί βλέπει πορνό είναι τα 10 χρόνια. Είναι παντού και είναι αφελές να σκεφτείτε ότι το παιδί σας δεν θα το δει. Μιλήστε του για το πορνό, προτού πέσει πάνω του μόνο του. Πείτε του επί παραδείγματι: «Μερικές φορές οι άνθρωποι βλέπουν φωτογραφίες ή βίντεο των ανθρώπων που κάνουν σεξ. Αυτό ονομάζεται πορνογραφία ή πορνό. Δεν είναι για τα παιδιά και δεν είσαι έτοιμος να δεις κάτι σαν αυτό. Δεν θα έχεις πρόβλημα αν το δεις, αλλά θα ήθελα να μην γίνει γιατί είναι καλό για σένα».

Ωστόσο, μπορεί να επιλέξετε να μιλήσετε και για το σεξ. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τι ξέρει το παιδί σας και δώστε του τις κατάλληλες πληροφορίες κάνοντας θετική αναφορά στο σεξ.

Λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε επανάληψη της συγκεκριμένης κατάστασης: Εγκαταστήστε μια κλειδαριά στην πόρτα του υπνοδωματίου σας, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χτυπούν προτού μπουν και να έχετε απαλή μουσική ή την τηλεόραση για απαλό θόρυβο το βράδυ.

Ωστόσο, να μην κρατάτε όλη σας την οικειότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το να είστε στοργικός -όχι σεξουαλικός- μπροστά στα παιδιά σας είναι κάτι το θαυμάσιο. Ετσι φιλήστε, αγκαλιάστε και κρατήστε το χέρι του/της συντρόφου σας, όταν αισθάνεστε να το κάνετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει