Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο της ΧΑΠ

Ο κίνδυνος ανάπτυξης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) είναι μεγαλύτερος για τα παχύσαρκα άτομα, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες με περίμετρο μέσης περίπου 110 εκατοστά ή άνδρες με περίμετρο μέσης 116 και πάνω, παρουσιάζουν κίνδυνο αυξημένο κατά 72% να αναπτύξουν μια νόσο των πνευμόνων, συγκριτικά με άτομα που έχουν φυσιολογικό μέγεθος μέσης.

«Είναι ήδη γνωστό ότι η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την σκόνη που αναπνέουν λόγω επαγγέλματος κάποιοι επαγγελματίες, καθώς οι παραπάνω καταστάσεις βλάπτουν τους πνεύμονες. Ωστόσο, αν κάποιος διατηρεί μία κανονική περίμετρο μέσης και ακολουθεί τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια», αναφέρει η Gundula Behrens, επικεφαλής ερευνήτρια από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η περίμετρος της μέσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 101 εκατοστά για τους άνδρες.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν κάποια σωματική δραστηριότητα πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν 29% μειωμένο κίνδυνο για ΧΑΠ, συγκριτικά με τα άτομα που ήταν σωματικά αδρανή.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνιστά 30-60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, ή 20-60 λεπτά έντονης άσκησης, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ (Canadian Medical Association Journal), η Behrens και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερους από 113.000 Αμερικανούς, ηλικίας 50 έως 70 ετών, που δεν είχαν ΧΑΠ, καρκίνο ή καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης το 1995.

Μετά από 10 χρόνια παρακολούθησης, πάνω από 3.600 άνθρωποι ανέπτυξαν ΧΑΠ. Η περίμετρος της μέσης ήταν ισχυρός προγνωστικός δείκτης του κινδύνου ανάπτυξης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, ανεξάρτητα από το αν το άτομο ήταν καπνιστής ή αν δεν είχε καπνίσει ποτέ, σημείωσαν οι ερευνητές.

Διαφορετική γνώμη, ωστόσο, έχουν άλλοι εμπειρογνώμονες, σχετικά με την επιρροή του καπνίσματος στη νόσο.

«Η σχέση μεταξύ της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και της παχυσαρκίας είναι πως τόσο η μία όσο και η άλλη προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε, ωστόσο, πως για κάποιον που είναι παχύσαρκος και καπνίζει ο κύριος ένοχος για την ΧΑΠ είναι το κάπνισμα και όχι η παχυσαρκία», λέει από την πλευρά του ο δρ Norman Edelman, ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Στον αντίποδα, τα αδύνατα άτομα είχαν κατά 56% αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ. Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα κακής διατροφής και μειωμένης μυϊκής μάζας ή φλεγμονής που μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων να αυτο-θεραπευτούν, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

ΧΑΠ: Διατηρήστε υψηλή ποιότητα αέρα στο σπίτι

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Χειρότερη στις γυναίκες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει